Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çiftçilere ‘Sulama’ Mektubu

ŞANLIURFA (İHA) - Suruç ilçesinde, Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından bilinçli sulamanın yapılabilmesi amacıyla çiftçilere mektup gönderildi. Suruç Kaymakamlığı resmi internet sitesinde de yayınlanan mektupta, bilinçli ve bilinçsiz sulama konusunda detaylı bilgi verildi.
 
Sulamanın tanımlandığı mektupta, “Sulama, bitkinin normal gelişmesi için gerekli olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun, bitki kök bölgesindeki toprağa gereken zamanda, gereken miktarda ve kontrollü olarak verilmesidir. Sulamanın önemini daha iyi anlayabilmek için suyun bitki hayatındaki önemini bilmek gerekir. Bitki ağırlığının ortalama yüzde 90'ını su oluşturur” denildi.
 
Sulamanın önemi ara başlığında ise şu ifadeler yer aldı: "Ülkenin artan gıda ihtiyacı ve çiftçinin gelirini artırma arzusu, toprağın sınırlı miktarda olması, suyun üretim artışındaki etkisinin vazgeçilmez olması, ticari gübrelerin kullanımının artması ve bunun suyla birlikte etkili olduğunun anlaşılması sulamanın önem kazanmasında etkili faktörlerdir.”

Mektupta, bilinçli sulamanın faydaları ise şöyle anlatıldı: “Sulama ile birim alandan elde edilen ürün miktarı artar. Bu artış kuru koşullara oranla 2–3 kat olabilir. Sulama ile bir yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. Kurak bölgelerde ancak bir ürün alınabildiği halde, sulanan alanlarda, sıcaklığa bağlı olarak aynı yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. Sulama ile geliri daha fazla olan bitki yetiştirilebilmektedir (pamuk, mısır, şeker pancarı). Verim, sulu tarımda da hava koşulları, hastalıklar ve diğer faktörlerin etkisi ile yıldan yıla değişiklik gösterirse de, bu değişiklikler kuru tarımdaki kadar büyük oranda olmaz. Çünkü kuru tarımda verim hava şartlarına çok bağlıdır. Sulama gübre kullanmayı teşvik etmektedir. Sulanan alanlarda yalnız çiftlik gübresi değil ticari gübrelerin kullanılması da artmaktadır. Bundan dolayı toprakların bitki besin maddelerince zenginleşmesi ve verimin artması sağlanmaktadır. Sulama iklimi yumuşatmaktadır. Sulama sonucu, alandaki buharlaşmalarla özellikle yaz aylarının sıcak ve kurak günlerinde havadaki nem oranı yükselmekte, sıcaklık birazda olsa azalmakta, yağış artmaktadır.”
 
Mektupta bilinçsiz sulamanın zararları konusunda şu bilgi verildi: “Aşırı sulama sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamaz. Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur. Fazla su verimi düşürdüğü gibi taban suyunun yükselmesine, toprakların tuzlanmasına ve çoraklaşmasına neden olur. Verilen gübreler aşırı su sebebiyle topraktan yıkanır, bitki verilen gübreden faydalanamaz. Üründe hastalık ve zararlı yoğunluğu artar. Zamanında toprak işlemesi güçleşir.”

Mektup, “Unutmayalım ki insanın ömrü suyun ömrü kadardır. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun. Sulama kanallarına girmek tehlikeli ve yasaktır” temennileri ile sona erdi.
 
 

Ekleme Tarihi
06.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çiftçilere, Sulama Mektubu, sulama
Link: Çiftçilere ‘Sulama’ Mektubu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız