Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Artan kuru fasulye fiyatı, ithalatla düşürülecek

ANKARA - Hükümet, son zamlarla birlikte neredeyse etle aynı fiyata gelen kuru fasulyenin ateşini söndürmek için yine ithalat silahına sarıldı. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuru fasulye ithalatında gümrük vergisi oranlarında indirime gideceklerini açıkladı. Hükümet böylece kuru fasulye ithalatının önünü açacak ve iç piyasadaki fiyat artışını bu yolla engelleyecek.

Yaklaşık 3 saat süren basın toplantısı esnasında fiyatı hızlı artış gösteren kuru fasulyeyle ilgili önemli bilgiler veren Bakan Eker, Türkiye'deki üretimde sorun bulunmamasına rağmen dış piyasalardaki üretim düşüşü nedeniyle fiyatların arttığını kaydetti.

Benzer bir ithalat kararı birkaç yıl önce artan et fiyatları üzerine alınmıştı. Et fiyatlarındaki aşırı artış sonrası hükümet uzun yıllar izin vermediği et ithalatının önünü açmıştı. Türk halkı bu ithalat sonrası angus eti ile tanışmış ancak ithalat büyük tartışmaları beraberinde getirmişti. İthalatın hayvancılığın sonunu getireceğini savunanlar olmuş hatta bu nedenle Türkiye'nin en büyük hayvancılık işletmelerinden bazıları kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştı.

Kuru fasulye için alınacak bu kararın üretimi nasıl etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.

10 milyar lira destek

Bakan Eker, bu yıl verilecek destekleme ödemelerinin miktarını da açıkladı. Buna göre destek miktarı 10 milyar lirayı aşacak. Eker'in verdiği bilgiye göre bu desteklerin 3 milyar liradan fazlası hayvancılık için olacak.

2013 yılında 9 milyar liralık hibe desteğiyle birlikte, buğday, mısır, ayçiçeği ve çeltik üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığı bilgisini veren Eker, muzda da 90 bin ton olan üretimin 215 bin tona yükseldiğini bildirdi. Eker, geçen yıl 222 bin adet yerli makine alım projesine 800 milyon lira destek sağlandığını anlattı.

Bakanlığın proje destekleri hakkında da bilgi veren Eker, 2014'te 1.1 milyar liralık 5 bin projeye 600 milyon lira hibe desteği verileceğini, bu kapsamda euro bazında ise 2016 sonuna kadar 860 milyon euro hibe desteği sağlanacağını söyledi.

30 milyon parsel uydudan takip edilecek

Türkiye'de bir yandan arazi bölünmesinin önüne geçmek için çalıştıklarını bir yandan da 30 milyonu aşan parseli kontrol altına aldıklarını söyleyen Eker, vatandaşlık numarası gibi tüm parsellerin bir takip numarası verildiğini anlattı. Bu kapsamda uydudan parsellerle ilgili tüm gelişmelerin takip edilebileceğini dile getiren Eker, "Hepsinde ne ekilip biçildiğini, gübre ve su kullanımını merkezden kontrol etmeye 2014 yılında başlıyoruz" dedi.

Çoban istihdamına destek

Türkiye'de hayvan yetiştiricilerinin en büyük sıkıntılarından birisinin sürü yöneticisi (çoban) bulmak olduğunun altını çizen Eker, bu eksikliğin giderilmesi için eğitim programı başlattıklarını bildirdi. Eğitim programını tamamlayan sürü yöneticilerini istihdam edenlere destek vereceklerini aktaran Eker, büyükbaş hayvan varlığında yapısal değişiklikler de yapılacağını söyledi. Şu ana kadar et üretiminde de sütçül hayvan kullanıldığını dile getiren Eker, artık et üretiminin etçil, süt üretiminin de sütçül ırklardan yapılması için çalıştıklarını, bunda başarıya ulaşılmasıyla birlikte de Türkiye'nin ithalat yapmasına gerek olmayacağını belirtti.

Balıkçı teknelerine sıkı takip

Eker, balık stoklarının zarar görmemesi için 12 metrenin üzerindeki balıkçı teknelerine takip cihazı takılarak, kurallara uyulup uyulmadığının sıkı şekilde takip edileceğini söyledi.

Bakan Eker, tarım ürünlerinin kağıt üzerinde alınıp satılması konusunda ise BIST ile TOBB borsaları arasında bir görüş ayrılığı olduğunu, kendilerinin ürünlerin fiziki dolaşımı yerine kağıt üzerinde ticaretinin yapılmasını desteklediklerini söyledi.

Obeziteyle mücadelede şeker kullanımı azaltılacak

Eker, ekmeğin kalitesini artırmak için tuz oranının azaltılması ve kepek kullanımının artırılmasına ilişkin düzenleme yaptıklarını belirtirken, 2014 yılında da obeziteyle mücadele çerçevesinde şeker ve tuz kullanımının azaltılmasına yönelik özel çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuru fasulyenin, gümrük vergisi düşüyor, kuru fasulye, gümrük vergi, kuru fasulye fiyatı, ithalat
Link: Kuru fasulyenin gümrük vergisi düşüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız