Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Temmuz 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Her Önüne Gelen Hayvan Alıp Satamayacak

BURSA (İHA) - Hayvan besiciliği ve ticareti konusunda yapılan kanuni değişiklikler yeni yılla birlikte uygulanmaya başladı.

İşi bilenin de, bilmeyenin de hayvancılığa heves ettiğini söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, bundan böyle hiç kimsenin eski yöntemlerle hayvancılık yapamayacağına dikkat çekti. Öte yandan et ve hayvan ithalinin piyasalarda fiyatların düşmesine yol açtığını, ancak birçok üreticiyi de mağdur ettiğini belirten Cetizli, “Ama piyasa yavaş yavaş eski düzenini almaya başladı. Aslında 2013 yılında fazla bir dalgalanma olmadan normal bir şekilde seyretti. 2014 yılında da piyasada bir oynama olacağını zannetmiyorum. Sadece 1 ya da 2 liralık oynama olur. Piyasa kıştan yaza geri dönüş yapar ve hayvan sektöründe bir canlanma olur. Üretici çok memnun değil. Zira yem pahalı. Sadece saman fiyatlarında düşüş var. Eskiden samanın bir balyası 1 liraya kadar çıkmıştı. Şimdi 40 kuruşa kadar geriledi. Bu biraz üreticiyi rahatlattı. Büyük hayvanlar kilo başı 17 diye kesiliyor, 18’e satılıyor. Bunların fiyatı danasına, kuzusuna ya da düvesine göre değişebiliyor. Kesim başı kilosuna verilen fiyat da 14-15 lira arasında oynuyor” dedi.
 
Yeni yılla birlikte bu alanda değişiklikler yapıldığını ve hayvancılığa yeni standartlar getirildiğini aktaran Cetizli, “Bunların Avrupa Birliği’ne uygun olması gerekiyor. Celepler de artık sınava girerek sertifika alacak. Satıcıların vergi mükellefi olması gerekiyor. Hayvanları pasaportları olması gerekiyor. Besici, yeni aldığı bir hayvana 3 ay bakmak zorunda. Bakmadan satışı yapılan hayvan ticarete girdiği için, devlet bunun önüne geçmek istiyor. Eskiden bir köylü hayvanlarını pazara indirip satabiliyordu. Yeni uygulamayla birlikte satamayacak. Sadece celeplere satabilecek. Besici sattığı hayvanın ruhsatını alıcıya ibraz etmek zorunda.
 
Hayvan taşımacılığına da yeni standartlar getirildi. Her önüne gelen hayvan taşıyamayacak. Şehir içinde nakliye işleriyle uğraşan kişiler artık hayvan taşıyamayacak. Taşımak için sertifikası olması gerekecek ve arabasının sızdırmazlık raporu, indirme bindirme kapağının uygunluğu, kısacası her konuda aracın hayvan taşımaya uygun olması gerekecek. İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne giderek hangi araçla hayvan taşımak istediklerine dair beyanda bulunacaklar ve belgelerini alacaklar. Devlet bu taslağın çalışmalarına başladı. Bu işi yapan kişilerle toplantılar düzenleniyor. Hatta sınavlar yapıyor. Sen nesin ‘celepsin’, sen nesin ‘üreticisin’. Herkes ayrı ayrı eğitim görecek ve sınavlara tabi olarak sertifika alacak. Devlet bu işi ehil insanlara yaptırmak istiyor. Bu işi yapanların kanuna ve nizama uygun olmasını istiyor. Her önüne gelen mal alıp satamayacak. Besici kendi hayvanını satarken vergi ödemeyecek, ama celebe satılıyorsa vergiyi celep ödeyecek. Artık hiçbir celep vergi kaçıramayacak, her şey kontrol altına alınacak. Besicilerin hayvanlara baktığı ortam, hayvan yetiştiriciliğine uygun olacak ve standartları karşılayacak.
 
Hayvanın küpesi diğer bir tabirle pasaportu bulunacak. Ve bunlar denetlenecek. Üzerinde 30 hayvan görünen bir besicinin ahırında 8 hayvan varsa, devlet ‘geri kalan 22 hayvanı ne yaptın’ diyerek hesabını soracak. Gerekli şartlar sağlanmadığı takdirde bu kişilere ceza kesilecek. İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tek tek gezerek bunları denetleyecek. Ayrıca bir hayvan, il dışına çıkarılacaksa hayvana sağlık raporu alınması gerekecek. Bir yerden bir yere hayvan taşınacaksa rapor alınmak zorunda. Devlet bu şekilde ülkedeki hayvanların sayısını ve kesime giden hayvanların sayısını kontrol altında tutacak” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
08.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Her Önüne Gelen, Hayvan Alıp Satamayacak, hayvancılık, besicilik
Link: Her Önüne Gelen Hayvan Alıp Satamayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız