Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Batman’ın Yüzde 70’i Tandır Ekmeği Kullanıyor

BATMAN (İHA) - Bölgenin yemek kültürünün en önemli tüketim maddelerinin başında yer alan tandır ekmeği bölge sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.
 
Tandır ekmeği üretimine başlayan ve günde yaklaşık 460 ekmek üreterek Batman’daki market ve bakkallara gönderen bayanlar, Batman’ın yüzde 70’inin tandır ekmeği tükettiğini söyledi. Mobil Mahallesi'nde ikamet eden Adile Kutlu, yaptığı tandır ekmeğini piyasaya satarak hem geçimini sağlıyor hem de Batmanlıların tandır ekmeği özlemini gideriyor. Günde ortalama 460 ekmek pişirdiklerini ifade eden Kutlu, tandır ekmeğinin beyaz ekmeğe nazaran hem doyurucu hem de daha sağlıklı olduğu için tercih edildiğini kaydetti. Buğday ununun içine aldığı un kadar ekşi maya ve bir tatlı kaşığı tuz ile su ilave edilerek yoğurduklarını ifade eden Kutlu, istenilen kıvama gelene kadar hamuru yoğurmaya başladıklarını ve üstünü bezle örterek dinlendirmeye aldıklarını kaydetti. Kutlu, "Dinlenilen hamurdan kaç ekmek çıkaracaksa istenilen büyüklükte bezelere ayrılır. Ekmek hamurları unun içinde yuvarlanıp bez örtüye koyulup tekrar dinlendirilir. Yeterince dinlendirilen hamurlar önceden yakılan taş fırın yada tandırda pişirilir. Tandıra vurulan hamur yeteri kadar piştikten sonra sökülüp yemeye hazır olur" dedi.
 
Yaptığı iş ile Batmanlıların tandır ekmeği özlemini giderdiğini anlatan Kutlu, kentin yoğun göç alan bir il olduğunu ve göçün çoğunluğunun çevre köylerden olduğunu dile getirdi. Batman’a yerleşen çoğu insanın tandır yakamadığı için fırın ekmeği tükettiğini anlatan Kutlu, "Köylerden göç edip Batman’da apartmanlara yerleşen insanlar tandır yakamadığı için mecburen fırın ekmeği tüketmek zorunda kalıyordu. Ama kenar semtlerde ikamet eden biz Batmanlılar tandır ekmeğini tüketiyoruz ve bunu geçim kaynağı haline getirip market ve bakkallarda da satışa sunduk Batmanlıların tandır ekmeğine rağbetini görünce günlük tandır ekmeği sayısını artırmaya karar verdik şimdi günde ortalama 460 ekmek pişiriyoruz.Batmanın tüm kenar semtlerinde tandır ekmeği pişirilip piyasada sarışa sunuluyor.Batmanın yüzde 70’i tandır ekmeği tüketiyor" diye konuştu. 
 
 

Ekleme Tarihi
08.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Batman’ın Yüzde 70’i, Tandır Ekmeği, Kullanıyor, ekmek, tandır
Link: Batman’ın Yüzde 70’i Tandır Ekmeği Kullanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız