Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Avrupa Bal Arısı Nüfusu Tehlikede

Son yapılan bir araştırmaya göre Avrupa'daki bal arısı nüfusu giderek azalıyor. Köklü bir arıcılık geleneğine sahip olan Türkiye, Yunanistan ve Balkanlarda ise bal arıları daha iyi durumda. İngiliz Reading Üniversitesi'nin yaptığı ve "Plos One" adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Avrupa'daki bal arısı nüfusu halihazırda olması gerekenden yaklaşık 7 milyar daha az durumda. Biyoyakıt üretimindeki artışın, bu yetersizliği tırmandırdığına dikkat çekiliyor.

Uzmanlar biyoyakıt üretiminde kullanılan kanola (kolza), ayçiçeği ve soya ekiminin artmasının sadece birkaç yıl içinde arı ihtiyacını yüzde 38 oranında artırdığını vurguluyor.

Araştırmacılar inceledikleri 41 ülkenin yarısından fazlasında çiçekler için hayati önem taşıyan tozlaşma işlemini "düzgün şekilde gerçekleştirmeye yetecek kadar" arı nüfusu olmadığını tespit etti. Bu durumdan başta Almanya, Fransa ve İngiltere'nin etkilendiği kaydediliyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan Simon Potts, "Bir an önce harekete geçilmezse bizi gelecekte bir felaket bekliyor" şeklinde konuştu. Özellikle İngiltere ile Baltık ülkeleri olarak adlandırılan Estonya, Letonya ve Litvanya'da normalde olması gerekenin sadece dörtte biri oranında bal arısı bulunduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar arıcılığın yaygın olduğu Türkiye, Yunanistan ve Balkan ülkelerinde ise arı nüfusunun çok daha iyi durumda olduğunu ifade ediyor.

Hava koşulları etkili

Almanya'da arıcılar son iki yılı oldukça kötü geçirdi. Alman Arıcılar Birliği Başkanı Peter Maske, 2013 yılında yaklaşık 16 bin ton bal ürettiklerini, üretimin önceki yıllarda ise 20 bin tona kadar çıktığını açıklamıştı. Almanya'da 2013 yılı başında yaşanan kötü hava koşulları ve sel baskınları da bal üretiminde yaşanan düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Avrupa Bal Arısı, Nüfusu Tehlikede, arı,bal arısı
Link: Avrupa Bal Arısı Nüfusu Tehlikede




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız