Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuru fasulye isyanı

Son dönemde kuru fasulyeye gelen zamlar esnafı isyan noktasına getirdi. Zam noktasında esnaf cephesinde bıçak kemiğe dayanmış durumda. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Nail Karabağlı esnafların kuru fasulye 'boykotu'nun son çare olarak masada durduğunu söyledi. Tarım Bakanlığı ise kuru fasulyeye zam haberlerini abartılı buluyor. Bakanlık il il kuru fasulye fiyatlarını açıkladı.

Son dönemde kuru fasulyeye yapılan zamlar esnafı zor durumda bıraktı. Konuyla ilgili olarak konuşan İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı son çare olarak ‘boykot’ seçeneğinin masada olduğunu söyledi. Kuru fasulyeye yapılan son zammın geçici olarak gördüklerini ve bu konuda bakanlıkla temasta olduklarını belirten söyleyen Karabağlı “Fiyatta Etle yarışan bir bakliyat olması mümkün değil. Üyelerden gelen porsiyona zam taleplerini de şu anda karşılamıyoruz. Uzun vadede bu zamların devam etmesini beklemiyoruz” diye konuştu.

ZAMMI TAKİP EDİYORUZ
 
Zam gelişmelerini şu anda izlediklerini söyleyen İspir, “Zammı takip ediyoruz. Şu anda izliyoruz. Kuru fasulyenin porsiyonu 10 liranın üzerinde değil zaten. Mevcut olan zam da porsiyon fiyatlarını mevcut durumda yüzde 5 civarında etkiliyor” dedi. Kuru fasulyeye şu anda yüzde 60 civarında bir zam olduğunu belirten Karabağlı esnafların bir süre kuru fasulye pişirmeme gibi bir tavrını fiyatları protesto etmek için ortaya koyup koyamayacaklarına ilişkin olarak ise, “Öyle bir hazırlığı enine boyuna düşünmek lazım. Esnafa da zarar veren ayağıyla düşünmek lazım. 1 hafta 10 günlük sürece dayanma gücüne bakmak lazım. Boykottan daha ziyade ithalat yolları denenir” dedi.

İstanbul Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Köse ise kuru fasulyeye gelen zam nedeniyle esnafın zor duruma düştüğünü söyledi.


Köse, artış durmazsa fasulye yemeklerine yüzde 10 zam yapabileceklerini ifade etti.
 
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Köse, fasulyenin 2 yıl önce 8 lira, 2013 yılında 12 lira, bugün ise 16-17 lira aralığında satıldığını belirtti. Köse, "Yüzde 50-59 gibi bir artış söz konusu. Esnafımız büyük sıkıntı içinde. Müşteri kaybından dolayı zam yapamaz hale geldi. İstanbul lokantacılar odası olarak, biz misafir kaybını önlemek için kesinlikle zam yapmayacağız. Diren kuru fasulye diyoruz. Zam yapmama kararı aldık. Fasulye sevenler zam yapmadığımıza emin olsunlar" diye konuştu.

ZAM SİNYALİ

Zam konusunda lokantacıların istekte bulunduğunu söyleyen Mehmet Akif Köse, "Şu anda çok büyük istek var. Zarar ettiğinden, kâr marjlarının düştüğünden şikayetçi bütün esnaf. Biraz daha direnmemiz konusunda kendilerini ikna ettik. Ama tabiiki bu fiyatlar daha yukarı çıkarsa engelleyemeyiz. Yüzde 10-20 gibi zamlar olabilir. Kuru fasulyeye zam geldi haberleri bizi tabii ki etkiledi. Müşteri kaybını önlemek için kesinlikle zam düşünmüyoruz. Bu lezzetten insanları mahrum bırakmak istemiyoruz" diye konuştu.



FİYATLARI ABARTIYORLAR
 
Tarım Bakanlığı ise zamların abartıldığını belirterek kuru fasulye fiyatlarının 16 liraya, patates fiyatlarının 5 liraya çıktığı haberlerine tepki gösterdi. Bakanlık, bugün itibariyle üç büyük ilde market fiyatları ortalamasının ne olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında, "Bazı basın yayın kuruluşları tarafından yapılan yayınlarda, bakliyat fiyatları özellikle de kuru fasulye ve patates fiyatları abartılı bir şekilde verilmektedir" denilerek, il müdürlükleri personelinin bugün itibariyle üç büyük ilde, market fiyatlarını esas alarak, tartışmalı ürünlerin fiyatlarını şöyle açıkladı: Bakanlık personelinin yaptığı incelemeye göre; Kurufasulyenin kilosu Ankara'da 8,1 lira; İstanbul'da 7.2 lira; İzmir'de ise 8.8 lira. Nohutun kilosu Ankara'da 4.3 lira; İstanbul'da 3.7 lira; İzmir'de 5.95 lira. Patatesin kilosu ise Ankara'da 2,6 lira; İstanbul'da 2.4 lira; İzmir'de ise 2.9 lira.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Arjantin, Meksika, İstanbul Lokantacılar Odası, kuru fasulye, fiyat, zam
Link: Kuru fasulye isyanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız