Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Akkuyu’da nükleer santral hazırlık çalışmaları bitmek üzere

Rusya nükleer enerji ajansı Rosatom Başkanı Sergey Kriyenko, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santralle ilgili hazırlık çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e nükleer santral inşaatları ile ilgili bilgi veren Kriyenko, yurtdışında 20 nükleer santral inşaatı ile ilgili kontratları olduğunu, 40 nükleer santralle ilgili müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Fukuşima’da yaşanan sorunun ardından taleplerin neredeyse ikiye katlandığını kaydeden Kriyenko, “Çin ve Hindistan’da inşa edilen nükleer santrallere önem veriyoruz. Tianwan’da Rus uzmanlar 2 nükleer santral inşaatını tamamladı. Performansının değerlendirilmesinin ardından Çin, Rusya ile işbirliğini geliştirme kararı aldı. Burada Çin, Amerikalılar ve Fransızlar da nükleer santral inşa ediyor. Rekabet çok sert. Bu ortamda bizden iki blok inşa etmemizi istediler.” bilgisini verdi. Hindistan, Kudankulum nükleer santrali ile ilgili teklif verdiklerini ve yakın gelecekte sonuç almayı planladıklarını kaydeden Rosatom Başkanı, anlaşmanın Putin’in Yeni Delhi ziyaretinde imzalandığını hatırlattı. Vietnam’ın da Rusya’dan nükleer santral talep eden ülkelerden olduğunu kaydeden Kriyenko, 4 blokluk anlaşmanın genişletilmesi için talepleri olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de Mersin Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santral çalışmaları ile ilgili de konuşan Kriyenko, hazırlık çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, lisansla ilgili formalitelerin 2013’te tamamlandığını söyledi.

Kriyenko, Rusya’da inşa edilecek nükleer santral çalışmaları ile ilgili de bilgi verdi. Dünyada ilk kez gerçekleşen yatırımla Rus nükleer enerji şirketi Rosatom santralin yüzde 93’üne sahip olacak. Atomstroyexport ve Rus enerji şirketi Inter RAO UES ise kalan yüzde 7’lik hisseyi paylaşıyor. Türkiye’den özel şirketlerin de projeye ortak olabilmeleri yönünde çalışmalar var. 2020-2023 yıllarında tamamlanması planlanan Akkuyu nükleer santrali her biri 1200 megavat olmak üzere 4 ayrı üniteden oluşacak. Türkiye projenin tamamlanmasının ardından 15 yıl boyunca elektrik alımını taahhüt ediyor. Anlaşmaya göre, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) proje şirketinden santralde üretilmesi planlanan elektriğin ünite 1, ünite 2 için yüzde 70’ine ve ünite 3, ünite 4 için yüzde 30’una karşılık gelen sabit miktarlarını, her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD senti/kWh fiyattan satın almayı garanti edecek.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Akkuyu, Mersin, nükleer santral, hazırlık çalışmaları, bitmek üzere, Rusya, Türkiye
Link: Akkuyu’da nükleer santral hazırlık çalışmaları bitmek üzere




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız