Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘Kuru’nun Yerini Nohut Aldı

Kurufasulye fiyatlarındaki önlenemez yükseliş, ezeli rakibi nohutun tüketimini artırdı. Nohut ile kurufasulye arasındaki fiyat farkı Migros’larda 3.5 lirayı geçerken, Carrefour’da 7 lirayı buldu.

Kurufasulye geçen sene 5.5 TL ile girdiği piyasada ekimde 6.5 TL, kasımda 7.1 TL’ye yükselip yılı 8.5 liradan kapattı.

Fiyatların artması üzerine kurufasulyede gümrüklerin düşürülmesi için Hazine Müsteşarlığı’na yazı yazıldı. İthalatın fiyatları düşürmesi için ise kurufasulyenin piyasaya azar azar verilmemesi gerekiyor.
 
Kurufasulyenin artan fiyatı nohuta olan talebi artırırken nohut fiyatları bir yandan da düşüşte. Geçen sene ocak ayında ortalama 6.3 liraya satılan nohut, şubat ayında 6.2, mayıs ayında 6.1, haziranda 6, temmuzda 5.8 liraya alıcı buldu. Nohut seneyi 5.7 liradan kapattı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tespitlerine göre kurufasulye İstanbul BİM marketlerinde 6.95 TL’ye alıcı bulurken nohut 3.7 TL’ye satıldı. A101’lerde de aynı fark meydana geldi. Fasulye ile nohut arasındaki fark Migros’larda 3.5 lirayı geçerken, Carrefour’da fiyat farkı 7 lirayı buldu. Nohut üretimi tüm Türkiye’de artarken, sadece Uşak’ta bu artış yüzde 225’i buldu. Nohut, ekim alanları itibarıyla da kurufasulyeyi geride bırakıyor. 2012’de 4.1 milyon dekar alanda 518 bin ton nohut hasadı yapılırken, kurufasulye 931 bin dekar tarlada 200 bin ton ürün verdi.

Baklagile müdahale şart
 
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurufasulyede fiyat artınca insanlar nohuta yöneldi. 3-5 lira daha ucuz. Bir dönem de pirinç yerine bulgura yönlendirme olmuştu” dedi. Yetkin, fiyatların istikrara kavuşması için kurufasulye, nohut, mercimek gibi ürünlerde de müdahale alımı yapılması gerektiğini, bunun için Bakanlar Kurulu kararının yeterli olacağını kaydetti.
Kurufasulyeye göre kalorisi yüksek, proteini düşük bir besin olan nohut ile günlük lif ihtiyacının yarısı, günlük protein ihtiyacının üçte biri karşılanabiliyor. Uzun süre tokluk hissi veren nohut, A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra antioksidan özelliğe sahip.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Uşak, gıda, tarım, fiyat, Migros, pirinç, tokluk, protein, Türkiye, istanbul, insanlar, Müdahale, yükseliş, üçte biri, fiyatları, Bakanlar Kurulu, zam, nohut
Link: ‘Kuru’nun Yerini Nohut Aldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız