Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kış Ortasında Artan Sıcaklıklar Barajları Vurdu

İSTANBUL (İHA) - Melen Çayı suyunun İstanbul’a taşındığı nokta olan Ömerli Barajı’nda sular metrelerce çekildi.
 
İstanbul’da yağmur yağışının mevsim normallerinden düşük olması, barajlardaki su seviyesini geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düşürdü. Yüzde 49.31 oran ile İstanbul’un en dolu barajı olan Ömerli Barajı’nda da suların metrelerce çekildiği görüldü. Melen Çayı’nın aktığı barajda yaşanan çekilme, çevre sakinlerinde de tedirginliğe neden oldu. Koçulu köyünde yaşayan Hamdi Gökalp, bu yıl barajda su seviyesinin çok düştüğünü belirterek, “1990’lı yıllar içerisinde de bu kadar inmişti. O zaman da belediye başkanları tankerle şehre su taşımışlardı. O günlerden biliyorum hemen hemen o seviyelere düşmüş gibi görülüyor. Kıyılardan metrelerce su indi. Geçtiğimiz sene Mart aylarında gördüğünüz orman içlerine kadar su vardı. Bugün bakıyorsunuz metrelerce aşağı inmiş gözüküyor. İnşallah yağışlar çok olur da İstanbul’umuz susuz kalmaz” diye konuştu.
 
Melen Çayı’ndan da az su aktığını dile getiren Gökalp, “Melen Çayı’nın aktığını söylüyorlar ama akmasına rağmen bu kadar indi. Bilemiyorum baraja akıyor mu akmıyor mu, direkt İstanbul’a mı veriyorlar, ne kadar faydası var bilemiyorum. Yetkililer daha iyi bilir” dedi.
 
Bu sene iklimin çok kurak geçtiğini ifade eden Gökalp, “Şuana kadar su sıkıntımız olmadı, inşallah da olmaz. 3 ya da 4 ay sonra da bu susuzluk bu kadar daha inerse İstanbul susuz kalır” şeklinde konuştu.
 
Ocak 2013 yılında İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 70,04 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 34,11’lere kadar geriledi.

MELEN ÇAYI PROJESİ
 
İstanbul`un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından hazırlanan ve 3 aşamadan oluşan Büyük Melen Projesi’nin 1. aşaması 2001 yılında başladı. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 182 kilometre uzunluğunda Melen İsale Hattı, Cumhuriyet Arıtma Tesisi ve Boğaziçi Tüneli inşaatı sürdürülürken, kentin acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine DSİ, Melen Çayı’ndan gelen suyu 105 kilometrelik boru hattı ile 2001 yılında devreye giren Yeşilçay sistemine entegre etti. Yaklaşık 750 milyon TL’ye mal olan proje, 2007 yılında hizmete girdi.
 
 

Ekleme Tarihi
15.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sıcaklıklar, Barajları Vurdu, baraj, kuraklık
Link: Kış Ortasında Artan Sıcaklıklar Barajları Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız