Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çin’den İthal Edilen Kaz Yumurtaları Sanat Eserine Dönüşüyor

TOKAT (İHA) - Çin’den ithal edilen kaz yumurtaları 130 ayrı işlem basamağından geçerek 60 günde sanat eseri haline geliyor.
 
Tokat’ın Turhal ilçesinde 3 arkadaşın yumurtalar üzerinde yaklaşık 4 yıl süren Ar-Ge teknoloji ve tasarım çalışmaları sonucu sanatsal eserler ortaya çıktı. Türkiye'de kaz yumurtası bulmakta zorlanan ekibin Çin'den getirdiği yumurtalar 130 işlemden geçerek sanatsal esere dönüşüyor. Kaz yumurtalarının önce tepesinde açılan delikten ekibin geliştirdiği aparatla içi boşaltılıyor. Hijyen işleminin arından yumurta kabukları kırılmaya karşı güçlendiriliyor. İsteğe göre altın, gümüş veya başka tür maddelerle kaplanan yumurtalar hünerli ellerde değerine değer katıyor.

YUMURTAYI KIRILMAYA KARŞI DAYANIKLI HALE GETİRDİLER
 
Hemşire Nazan Bükülmez, 6 yıl önce İngilizce öğretmeni Tansel Asıliskender ile Sinan Atak’la kırılmaya karşı dayanıklı yumurta çalışmasına hobi olarak başladıklarını söyledi. Kahvaltı sofrasında elinden düşürdüğü yumurtayı kırılmaya dayanıklı hale getirme fikri ile yola çıktıklarını ifade eden Bükülmez, ilk denemelerinde kırılmayan yumurtayı yapmayı başardıklarını belirtti. Dünya yumurta süsleme sanatını araştırarak çalışmalarına bu yönde devam ettiklerini ifade eden Bükülmez, biraz daha yumurtada kullandıkları malzemeyi hafifleterek kırılmaya dayanıklı hale getirdiklerini kaydetti. Dünyada kırılmaya karşı dayanıklı standında dik duran dışı seramik görünümde olan yumurtayı kendilerinin yaptığını ifade eden Bükülmez, Türkiye’ye bu anlamda prestij kazandırdıklarını söyledi. Bu sanatın dünyaya tanıtılması için yetkililerin desteklerini beklediklerini ifade eden Bükülmez, “Ben hemşireyim, bu işe hobi olarak başlamıştım. Bunu öğrenen ve gören arkadaşlar bizimle dalga geçti. Çünkü yumurta süsleme sanatında çok bilgileri yoktu. Bu nedenle dalga geçilmemek için 4 sene bu hobi çalışmamızı saklı yaptık. Şimdi herkes takdir ediyor ve destekliyor” diye konuştu.

Bükülmez, ayrıca koleksiyona özel olarak dış yüzeyi 23 ayar altın kaplama ve değerli taşlar süslü iki yumurtayı özel sandığında Vatikan’a ve İstanbul Patrikhanesi’ne göndermek üzere hazırladıklarını söyledi.


YUMURTALARDA OSMANLI MOTİFİ
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Emre Ağın ise böyle bir aktivitenin varlığından haberdar olarak yumurta süsleme sanatı ile ilgilenmeye başladığını kaydetti. Yumurtaları süslerken kullandıkları motiflerin kültürel olmasına gayret ettiklerini ifade eden Ağın, “Osmanlı ve Türkiye’de süre gelen sanat eserlerinde kullanılan desenleri yumurtalar üzerinde değerlendiriyoruz. Yumurtaları değerli taşlarla süslüyoruz. Yumurtanın üzerinde çalışmak çok zor, dikkat gerektiriyor. Yumurtayı işlememiz 40 ila 50 günü alıyor. Ayrıca standında manyetik özelliği ile dik duran yumurta tasarımımızla Türkiye’de ilkiz. Bu süreçte çeşitli işlemlerden geçen kaz yumurtalarını Çin’den getirtiyoruz. Türkiye’de talebimizi karşılayacak çiftlikler mevcut değil. Yurt dışından getirdiğimiz için bizlere maliyetli ve zahmetli oluyor. Her bir yumurta canlı fiyatına bize mal oluyor. Bu gibi zorluklarla bu sanatı insanlarla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
16.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tokat, Hemşire Nazan Bükülmez, kaz yumurtaları, sanat eseri, yumurta, kaz yumurtası, Çin
Link: Kaz yumurtaları sanat eserine dönüşüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız