Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakan’dan gıdada spekülasyon uyarısı

Son günlerde tarımsal ürün fiyatlarında bilgi kirliliğinin yaşandığını kaydeden Bakan Mehdi Eker, kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün olduğunu, endişeye gerek olmadığını söyledi.
 
ANKARA - Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tükete miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Bakan Eker, “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” dedi. Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi. Patatesle ilgili olarak bakanlık çalışanların dün Nevşehir ve Niğde’de bulunduklarını, sadece bu illerdeki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini vurgulayan Bakan Eker, “Diğer illerdekilerle birlikte bu sofralık patates 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 154 bin tonu sertifikalı olmak üzere 400 bin ton da tohumluk patates var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yılında Türkiye patates ihracatında rekor kırmış, 309 bin ton patates ihraç edilmiş” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar arası makasa müdahale edemiyoruz

Üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğunu belirten Bakan Eker, şöyle devam etti: “Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor.Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye’nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye’nin bir ayda kullandığı patates bu, patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor.”

Patates üretiminde nisan ayından itibaren yeni sezonun açıldığını kaydeden Eker, “Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var” diye konuştu. Eker, bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.

Fasulyeyi 6.5 liraya satan market de var

Türkiye’nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti.

Bu durumlara anında müdahale ettiklerini söyleyen Eker, “Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar” dedi. Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini ve Bakanlar Kurulu’nun imzasına sunulduğunu, söz konusu düzenleme için, “O iş bitti artık, tamam” ifadelerini kullandı.

Pirinçte fiyat tüketici lehine dengelendi

Göreve geldiklerinde Türkiye’de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlatan ve tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2.5 liraya satıldığını, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi. Eker, TMO’nun üretici-tüketici arasındaki makası tüketici lehine dengelediğini ifade etti.

Patates depolarına ‘stok’ denetimi

Tarım Bakanlığı yetkilileri dün önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir ve Niğde’de depolarda incelemelerde bulundu. Depolarda patates varlığını tespit eden ve sektör temsilcileriyle de bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Niğde ve Nevşehir’deki depolarda 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunduğunu belirtti. Gümüş, “Görüldüğü gibi depolarda patates dolu. Sadece Nevşehir’de 2 bin patates deposu bulunmakta. Bu 2 bin deponun aşağı yukarı tamamı patatesle dolu durumda” dedi. Sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda bu fiyatın makul seviyeye çekilmesinin taahhüdünü aldıklarını ve dolayısıyla patates fiyatlarının kısa sürede normal seviyeye ineceğini vurgulayan Gümüş, “Fiyatlar suni olarak artmıştır. Bu fiyatların normal seviyelere ineceğine inanıyoruz. Depolarda bulunan patates varlığı ülkemize 2.5 ay yetecek seviyededir. Zaten akabinde de nisan ayında turfanda patates çıkacak. Herhangi bir sıkıntı yok. Fiyatların 1.5 - 2 lira seviyelerine ineceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Fidan üretiminde TİGEM- FAÜB işbirliği

Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imzalandı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Tareks ile imzalanan protokolle Karacabey Tarım İşletmesi’nde hibrit mısır tohumu üretmeyi amaçladıklarını, Fidan Üreticileri Alt Birliği ile imzalanan protokolün ise TİGEM’e bağlı 3 işletmede sektörün ihtiyaç duyduğu aşı kalemi ve aşı gözü materyalinin ortak üretimini kapsadığını kaydetti. Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi ise TİGEM’in kontrolündeki arazilerden uygun görülen, Dalaman, Çukurova ve Karacabey Tarım İşletmeleri’nde TİGEM ile ortaklaşa faaliyet yürütülmesine karar verildiğini bildirdi. Bilgi, farklı türlerin farklı ekolojik istekleri ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretim yapan fidan üreticilerine hitap edebilmek amacıyla 3 farklı arazi seçildiğini ifade etti. TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer de Fidan Üreticileri Alt Birliği’ne bağlı üyelerin yıllık fidan üretiminin 50 milyon adede yaklaştığını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan’dan gıdada, spekülasyon uyarısı, gıda, Mehdi Eker, TİGEM, kuru fasulye, papates, pirinç, spekülasyon, uyarı
Link: Bakan’dan gıdada spekülasyon uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız