Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuru fasulyede 4 TL artık hayal

Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kuru fasulyede gümrük vergisinin sıfırlanması fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya fasulye almak hayal oldu” dedi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kuru fasulyede gümrük vergisinin yüzde 19’dan sıfıra indirilmesinin fasulye fiyatlarını düşürmeyeceğini söyledi. Yetkin, “Fiyatlarda biraz gevşer ama bundan böyle asla 4-5 liraya inmez” dedi. Yetkin şöyle konuştu:
 
“Diyelim ki gümrük vergisi sıfırlandı ve ithalatçılar seri şekilde kuru fasulyeyi ithal etti. Hemen piyasaya vereceklerini mi sanıyorsunuz? Geleni de stoklayacaklar ve piyasaya gıdım gıdım sürecekler. İthalat fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya kuru fasulye satın almak mümkün olamaz.”

‘24 liraya da fasulye var’
 
Kuru fasulye fiyatlarının perakende satış fiyatının ortalama 12 liraya yükseldiğini söyleyen Yetkin, “Fiyatların yükseldiğini söyleyenler eleştiriliyor. En yüksek fiyatı söylüyorsunuz diyorlar. 12 liralık fiyat en yüksek fiyat değil. 24 liraya da fasulye var. Erzincan fasulyesi 24 liraya satılıyor” diye konuştu.

Nohutu etkileyecek
 
Yetkin, kuru fasulye fiyatlarının nohutu da etkilediğini belirterek, “2.5 liralık nohut 5 liraya çıktı” dedi.
Yetkin, “Patates depoda bekliyor. Tüccar, İstanbul’a mal göndermek için daha önceden yaptığı sözleşmeleri iptal ediyor” dedi.

Gümrük vergisini sıfırlıyoruz
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yükselen fiyatları dengelemek için ithalatının artırılmasına karar verilen kuru fasulyede gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini bildirdi. Kuru fasulyede gümrük vergisi oranını sıfıra indiren kararın Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu açıkladı. “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” diyen Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili birtakım haberlerin de çıktığını söyledi.
 
Türkiye’nin 2011 ve 2012’de 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, şöyle konuştu:
“Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru fasulyeyi 6.5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7.5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde, bu da doğru değil.”
 
Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste,
Türkiye’nin 76 milyon insanının tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İstanbul, Erzincan, Mehdi Eker, Bakanlar Kurulu, kuru fasulye, fiyat
Link: Kuru fasulyede 4 TL artık hayal




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız