Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Yağış olmazsa kuraklığa dayanıklı ürünler ekin'

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova Bölgesi'ne geçen yılki yağış ortalamasına göre, bu yıl yüzde 75 oranında daha az yağış düştüğünü belirterek yağış olmazsa kuraklığa dayanıklı ürünler ekilmesini önerdi.

Çukurova Bölgesi’nde önümüzdeki dönemde de kuraklığın devam edeceğini bildiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, "Geçen yıl yüzlerce milimetre yağış miktarından bahsederken bugün Adana’ya yağış miktarı 25 milimetredir. Bu da üreticiler açısından olumsuz bir durum ortaya koyuyor" dedi.
 
SULAMA ÖNERİLERİNDE BULUNDU
 
Yağışların yeterli olmamasından dolayı kış döneminde ekilen buğday, arpa, soğan ve patates gibi ürünlerin henüz çimlenmediğini anlatan Semih Karademir, şunları kaydetti:
 
"Geçtiğimiz yıla oranla Çukurova’ya bu yıl yüzde 75 daha az yağış düştü. Bu nedenle narenciye ürünleri de yeterince sulanmadı. Üretim sezonu devam ediyor. Önümüzdeki dönemde sulanma yapılmadığı zaman verimlerin düşeceğini söyleyebiliriz. Ekilen buğdayda kuraklıktan dolayı zarar olduğunu söyleyebiliriz. Eğer önümüzdeki mart-nisan döneminde de yağmur yağmazsa özellikle tahıl ürünlerinde ciddi bir rekolte kaybı ve ekonomik zarar olabilecek.
 
Mutlak suretle su ihtiyacı olan ürünlerden kaçınılmalı. Bunun yerine kuraklığa dayanıklı ürünler ekilmeli. Suyun azalmasından dolayı pamuk, mısır ve kavun gibi ürünler ekilmeli. Bunlar damla ve yağmurlama sulama yöntemleriyle sulanmalı. Sulama amaçlı kullanılan sularda tasarruflu davranılmalı.
 
Sulama amaçlı su transferinde sızma ve buharlaşmadan kaynaklı kayıplara karşı kapalı yöntem kullanılmalı. Hızlı şekilde de tarlalarda yağmurlama ve damlama sulama yöntemlerine geçilmeli."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adana, Mısır, narenciye, yağmur, Çukurova, yağış, yüzde, üretim, yeterince
Link: 'Yağış olmazsa kuraklığa dayanıklı ürünler ekin'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız