Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuru fasulyede ithalat uyarısı

İZMİR Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, şeker ve ispir fasulyesi baz alınarak fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğunu belirterek tüketicilerin istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi 6-7.5 liraya satın alabileceklerini söyledi.

Basında kuru fasulye fiyatının 15 liraya çıktığı şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Ercan Korkmaz, Türkiye’de en çok tüketilen Konya, Karaman ve Niğde’de üretilen fasulyelerin Mersin ve Konya Ticaret Borsalarında naturel olarak 5-5.2 lira arasında işlem gördüğünü, 25’er kiloluk paketler halinde kalibresine göre 5.5-6 liraya toptancı piyasalarına satıldığına dikkat çekti. Korkmaz, “Bu ürünler İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yer alan toptancılarda ancak yüzde 2-3 karla satılabilmektedir. Nitekim, İzmir Gıda Çarşısı’nda sıra fasulyesi 5.8 lira, dermeson fasulyesi 6.2 lira, horoz fasulyesi 7 lira ve çalı fasulyesi 7.5 liradan satılmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımız 6-7.5 lira arası fiyatlardan istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi satın alabilirler. Ancak, bu ürünleri yüzde 100 karla satarak fırsatçılık yapan satış yerlerinin denetlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
 
 

Kuru fasulye fiyatlarında yaşanan sıkıntının son 7-8 yılın yanlış üretim ve destekleme politikalarından kaynaklandığını vurgulayan Korkmaz, 2003 yılına göre ekim alanlarının yüzde 43, üretimin ise yüzde 20 oranında gerilediğini ve kuru fasulyeden para kazanamayan üreticinin mısır, ayçiçeği gibi alternatif ürünlere yöneldiğini belirtti. Kuru fasulye üretimine kilo başına verilen 10 kuruş desteklemenin üreticiyi tatmin etmediğini savunan Korkmaz, “Üstelik 9-11 kuruş civarındaki stopaj kesintisi nedeniyle üreticinin eline bir destekleme de geçmemiş olmaktadır. Üreticimizin en az fiyatın yüzde 5’i oranında desteklenmesi gerekmektedir” dedi.

Kuru fasulyede ithalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirileceği yolundaki haberlere de dikkat çeken Korkmaz, “Gümrük vergisinin sıfırlanması toptan 7 lira olan ithal malların fiyatlarının 1.4 lira düşmesi anlamına gelecektir. 15 lira olarak baz alınan fasulye fiyatı ancak 13.5 liraya gerileyecektir ki bu da önemli bir fiyat düşüşü değildir. Yurt dışından gelmiş ya da gelecek olan fasulyelerin Türk halkının damak tadına uymadığı, özellikle Çin’den ithal edilen fasulyelerin kabuk atma, pişirirken dağılma yaptığı bilinmektedir. Uygulanacak politikalar ile kuru fasulye ihracatının artışına engel olunması gerekirdi. Bu politikalar aynı zamanda mevcut fiyatlardan daha düşük fiyata kuru fasulye ihracatının da yapılmasına neden olabilirdi. Yaşadığımız bu süreç tarımsal ürün piyasaları için orta ve uzun vadeli planlama konusunda eksikliğimizi de açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuru fasulyede, ithalat uyarısı
Link: Kuru fasulyede ithalat uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız