Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'nin en büyük 5. gölünde korkutan çekilme

BURSA (İHA) - Türkiye'nin en büyük 5. gölü olan İznik Gölü'nde yağış azlığı ve yüksek sıcaklık sebebiyle kıyı şeridinde 10 metreye kadar çekilmelerin olması, vatandaşları korkutuyor. İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, son 10 yılın en ciddi su çekilmesini yaşadıklarını söyledi.
 
Tüm Türkiye'de son günlerde gündemden düşmeyen kuraklık tehdidi, Bursa'nın İznik Gölü'nde tehlike çanlarının çalmasına yol açtı. 298 kilometrekarelik alana sahip Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü'nde su seviyelerindeki ciddi çekilmeler, ilçe sakinlerini ve çiftçileri tedirgin ediyor. Günlerdir yağmayan yağmur yüzünden kıyı şeridinde yer yer 10 metreye kadar su çekilmesinin olması dikkat çekiyor. Çevresinde binlerce zeytin ağıcının bulunduğu İznik Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesinin kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü anlatan İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, "Bu gölümüz Türkiye'nin 5. büyük gölüdür. İznik'in tarımına yön veriyor. Sulama ihtiyacımızın bir kısmını bu gölümüzden sağlıyoruz. Göl olmasa, tarım ürünlerimiz sulanamaz. Ama yağışların az olması yüzünden gölde bir miktar çekilme var. Son 10 yılın en büyük çekilmesi bu sene yaşandı. Yağışlar yağmazsa bu daha çok sıkıntıya sokar" dedi.

"10 METREYE VARAN ÇEKİLME VAR"
 
İznik Gölü'nden tarım arazilerinin sulandığını hatırlatan Mutlu, şöyle devam etti:
"Metrekare olarak ölçüm yapmadık, ama ciddi bir çekilme olduğunu biliyoruz. Kıyıdan çekilme 5 ile 10 metre arasında. Bu ciddi bir oran. Bu aylarda çekilme olmuyordu. Kış mevsimi olmasına rağmen bu bizi korkutuyor. Havaların böyle gitmesi de tarım ürünlerimizin verimini azaltıyor."

"SANKİ BAHAR HAVASINI YAŞIYORUZ"
 
İznik'te çiftçilik yapan Nizamettin Hıştıroğlu ise, yüksek hava sıcaklığının ve yağış azlığının bir an önce bitmesini istediklerini ifade ederek, "Gölde bu mevsimde bu kadar çekilme diğer yıllara göre biraz fazla. Bu da yağışlarla ilgili. Bu sene yağış alamıyoruz. Sanki bahar havası yaşıyoruz. Bu birkaç sene devam ederse su sıkıntısı çekeriz. Yükseklik anlamında 1-1.5 metre çekilme var. Yer yer değişiyor. Gözle görülür bir çekilme var. Kesinlikle ocak ayında böyle bir ortam olmaması gerek. Sanki nisan ayını yaşıyoruz. Bu böyle devam ederse bizi sıkıntıya sokar. Bu durum, bizi tedirgin ediyor" diye konuştu.
 
İznik sahil şeridindeki çekilmeler sebebiyle bazı ağaçların köklerinin kuruduğu gözlemlendi.
 
  

Ekleme Tarihi
20.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İznik Gölü, Bursa, çekilme
Link: Türkiye'nin en büyük 5. gölünde korkutan çekilme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız