Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuraklığın Fındığa Etkisi

ORDU (İHA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, kurak havanın devam etmesi durumunda gelecek sezon için fındıkta ciddi oranda rekolte kaybı olacağını söyledi.
 
Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, Karadeniz Bölgesi’nde de etkisini göstermeye başladı. Kuraklığın bölgedeki sonuçlarını değerlendiren Sarıkahraman, kuraklığın devam etmesi durumunda başta fındık olmak üzere sebze ve meyvelerin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirtti. Sarıkahraman, “Türkiye genelinde etkili olan kuraklık bu bölgede de hissedilir bir şekilde etkisini göstermeye başladı. Gelinen nokta zirai ürünler açısından düşündürücü olmaya başladı. Hafta sonu kuraklığı araştırmak için fındık bahçelerini dolaştım, yeterli yağış olmadığı için topraklarda çatlamalar dahi başlamış. Şu an ocak ayı içerisindeyiz bu zamanlarda her yerin kar buz olması gerekirken sanki ilkbaharı yaşıyoruz ve kuraklıkla karşı karşıyayız. Ulusal basından takip ediyoruz, barajlarda içme sularının kritik seviyelere ulaştığını duyuyoruz, bizde henüz içme suları o seviyelere gelmedi, ancak tarım arazilerinde kuraklık baş göstermiş durumda.
 
Güneş fındık için yararlıdır, ancak tek başına değil. Yağmurla beraber alındığında daha yararlı olmaktadır. Fındık kışın yağmurdan ve kardan gerekli nemayı alamazsa ileriki zamanlarda aşırı sıcaklarla baş başa kaldığında çok daha büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır ve rekoltede ciddi düşüşler olacaktır. Fındık normalde bu zamanlarda dinlenmeye çekilir, ancak yamaç bölgelerde yağmura ihtiyacı olduğu açıkça görünmektedir. Hele ki önümüzde birkaç hafta yağmur yağmazsa fındık açısından ciddi tehditlerin başlayacağı bir dönem olacak, bu şekilde kuraklık devam ederse önümüzde sezon fındıkta önemli rekolte düşüşleri yaşanacaktır. Bu durum sadece fındık için geçerli değil, bölgemizde yetişen meyveler içinde aynı sıkıntılar olacaktır. Meyve ve sebzelerimizde kuraklıktan olumsuz etkilenecektir, şu anki durum hiç iç açıcı değil” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
21.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuraklığın Fındığa Etkisi, kuraklık, fındık
Link: Kuraklığın Fındığa Etkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız