Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Süngü: "6 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor"

MERSİN (İHA) - Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Silifke’de hizmet veren fırıncılarla toplantı yapıp, ekmek israfının önlenmesi ve ekmek çeşitleri tebliği konusunda bilgi verdi.
 
Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Gıda Denetçisi Zeynel Saraç ve fırıncıların katılımı ile gerçekleşen toplantıda, en fazla ekmek israfının fırınlarda oluştuğu belirtildi.
 
Ekmeğin Türk milletinin kültüründe farklı bir yeri olduğunu ifade eden Müdür Süngü, “Millet olarak ekmek israfına karşı olsak da Türkiye genelinde üretilen 101 milyon adet ekmeğin 6 milyonu çöpe gitmektedir. İsraf edilen ekmek ülkemizin 20 günlük ekmek ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili tebliğ yapıldı. Yapılan tebliğe öre ekmeğe, un, su, tuz ve mayadan başka hiçbir katkı maddesinin katılmaması gerekiyor. Kuralda ne ise biz bunu uygulamak zorundayız. Katılan tüm katkı maddeleri insan sağlığını etkiler. Katkısız bir ekmek daha sağlıklı olacaktır. Ekmek bütün gıdaların önderidir. Zeytin, peynir gibi bazı gıda maddeleri olmazsa olur ama, ekmek olmazsa olmaz” dedi.
 
Fırıncıların ekmek israfını önlemesi için elinden gelen çalışmayı yapmasını isteyen Süngü, şöyle devam etti:
 
“Araştırmalara göre Türkiye genelinde 250 gramlık standart ekmekten günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet üretilmektedir. Üretilen bu ekmeklerin günde 95 milyonu, yılda ise 35 milyarı tüketiliyor. Üretilen bu ekmeklerin günde 6 milyonu, yılda ise 2,1 milyarı israf ediliyor. İsrafın ana nedeni ise ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, yemekhanelerde ekmeğin üzerinin açık veya ambalajsız olarak sunulması. Fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi ve bayat ekmeğin değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasını göstermiştir.”

İsraf edilen ekmeklerle bir yılda büyük yatırımlar yapılabileceğini ifade eden Müdür Süngü, “Bir yılda israf edilen ekmekle 100 yataklı 80 hastane, Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslik 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt ve 500 km ‘lik bölünmüş yol gibi yatırımlar yapılabilir” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
21.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ekmek, Abdullah Süngü, israf, Mersin
Link: Süngü: '6 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız