Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Baraj Kurudu, Çay Bahçesi Oldu

ADANA (İHA) - Türkiye'nin en büyük tarım alanlarından biri olan Çukurova’yı sulayan Seyhan Baraj Gölü'nde kuraklık nedeniyle geçen yıla oranla su seviyesi yüzde 50'den fazla düşünce, daha önce suyla kaplı olan yerler çay bahçesi haline getirildi.
 
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık Çukurova'yı da vurdu. Türkiye'nin en büyük ve en bereketli tarım arazilerinin bulunduğu Çukurova, son yılların en kurak sonbaharını yaşadıktan sonra Ocak ayının 23'üne gelinmesine rağmen hala yağmur almadı. Bu nedenle özellikle hem sulamada hem de enerjide kullanılan Seyhan Baraj Gölü'nde sular kıyıdan yaklaşık 400-500 metre çekildi. 2013 yılında metrekareye sadece 398.2 kilogram yağmur düştü. Son 53 yılın ortalaması olan metrekareye 663.2 kilogram yağışın yüzde 40 altında kaldı. 2014 yılının ilk 23 gününde de yağmur yağmayınca metrekareye 807.5 kilogram yağış düştüğü 2009 yılında yol kenarına kadar suların geldiği Seyhan Baraj Gölü'ndeki şu anki manzara herkesi kara kara düşündürüyor.

BARAJIN YATAĞI ÇAY BAHÇESİ OLDU
 
Su miktarının azalması nedeniyle vatandaşlar bu alanlarda balık tutup piknik yapıyor. Ayrıca çekilmeden dolayı gölün ortasında adalar oluştu. Her yıl suyla kaplı yerlere vatandaşlar otomobilleriyle gelerek gölü daha farklı noktalardan izleme imkanı buldu.
Hatta 16 yıldır göl kenarında esnaflık yapan Ömer Alper (39), daha önce baraj yatağı olan yeri, su çekildiği için çay bahçesi haline getirdi. Suyun 400-500 metre çekilerek barajın ortasında bulunan Sevgi Adası'na kadar ilerlediğini belirten Alper, "Geçen yıl su yola kadar geliyordu. Bu mevsimde su yoldaydı. Ancak bu yıl su kuraklık nedeniyle çok çekildi. Biz de su çekilen yere masa sandalye atarak çay bahçesi haline getirdik. Bu durum bizim içinde iyi değil. Müşteriler gölün güzelliğini görmeye geliyordu ancak şimdi su olmadığı için gelen giden yok" diye konuştu.

DİĞER BARAJLAR DA TEHLİKE ALTINDA
 
DSİ 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre su yılı başlangıcı olan Ekim ayından bu yana geçen yıla göre düşen yağışın çok yetersiz olduğunu, 2012 yılı Ekim ayında metrekareye 63.4, Kasımda 128.3, Aralıkta ise 298.4 kilogram yağış düştüğünü ancak 2013 yılında ise Ekimde 40.1, Kasımda 6.1, Aralıkta da 21.5 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.
Geçen yıl Seyhan Baraj Gölü'nde aktif doluluk oranı yüzde 65 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 34'e kadar düştü. Çatalan Barajı'nda ise tehlike daha büyük. Geçen yıl doluluk oranı yüzde 40'larda olan barajın doluluk oranı bu yıl yüzde 11'lere kadar düştü. Kozan Barajı'nda geçen yıl doluluk oranı yüzde 65 iken bu yıl yüzde 32'ye kadar düştü. Nergizlik Barajı ise geçen yıl yüzde 65 iken bu yıl yüzde 45'e kadar düştü. Aslantaş Barajı doluluk oranı ise geçen yıl yüzde 50 iken bu yıl yüzde 32'lere kadar düştü.
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Baraj Kurudu, Çay Bahçesi Oldu
Link: Baraj Kurudu, Çay Bahçesi Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız