Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kış Ortasında Çilek Keyfi

ANTALYA (İHA) - Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Kadriye beldesinde çilek üretimi yapan çiftçiler ocak ayında çilek üretip hasada hazırlanıyor.
 
Kuraklığın bu yıl çilek üretimini olumsuz etkilediğini belirten çiftçiler azalan su kaynaklarını verimli kullanmak adına seralarında damlama sulama sistemini kullanıyor. Seraları içerisine yerleştirdikleri sulama sistemiyle suyu yüzde 80 oranında verimli kullandıklarını belirten çiftçiler çilek hasadının nisan ayına kadar devam edeceğini söyledi.

KURAKLIK ETKİLEDİ
 
Aralık ayı itibariyle hasadına başlanan çilek, kilo fiyatı 6 TL’den alıcı buluyor ancak mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık, sulama konusunda çiftçileri zorluyor. Kuraklığın üretimlerini olumsuz etkilediğini söyleyen çilek üreticisi çiftçi Mehmet Yıldırım, şöyle konuştu: “Geçen yıla oranla verimimiz bu yıl biraz daha yüksek. Havaların kurak gitmesi ürünleri etkiliyor. Kadriye bölgesinde su sıkıntısı yok ama diğer bölgelerde olduğunu duyuyoruz.Biz sulama için damlama sulama metodunu kullanıyoruz.”

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ
 
Suyu daha verimli ve az kullanmak için normal sulama yerine damlama sulama sistemi kullanan Rasim Gökdere de, çileğin çok masraflı bir tarım ürünü olduğunu kaydetti. Yetiştirilmesi ve bakımı özel ilgi gerektiği için ani hava değişimlerinden çileğin olumsuz etkilendiğini belirten Gökdere, şunları söyledi: “Suyu az kullanmak için damlama sulama sistemi kullanıyoruz. Çilek çok masraflı bir ürün. Kuraklık etkili oldu. Damlama sulama olmazsa 10 ton su ihtiyacımıza 40 ton su harcamış olacağız. Bu sistemle 30 ton su kar ediyoruz.”

Çilek üretimi yapan ve damlama sulama sistemi kullanan çiftçi Ali Bulut ise sulama sisteminin suyu asgari düzeyde verimli kullanmalarına yaradığını söyledi. Kuraklığın kendilerini az da olsa etkilediğini belirten Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çilek üretimi yapıyorum. Damlama sulama daha avantajlı, salma sulama sisteminde 20 ton kullanmam gerekirken damlama sulama sisteminde 8 ton suyla işimizi hallediyoruz.”
 
Çilek üreticisi çiftçiler kış ortasında yetiştirdikleri ürünlerine pazarda kilosu 6 TL’den alıcı bulduklarını kaydetti.
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kış Ortasında, Çilek Keyfi, çilek
Link: Kış Ortasında Çilek Keyfi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız