Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çukurova’da kuraklık

Osmaniye'de çiftçiler, son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor. Çiftçiler, mahsullerinin kurumaması ve verimin düşmemesi için ekili arazileri sulama yoluna başvuruyor.

Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de çiftçiler, son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor. Çiftçiler, mahsullerinin kurumaması ve verimin düşmemesi için ekili arazileri sulama yoluna başvuruyor.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, kente geçen ay metrekareye 10 kilogram yağış düştüğünü ve çiftçilerin tarlalarını sulamaya başladığını söyledi. Kuraklık nedeniyle tarım arazilerinde riskin bulunduğuna dikkati çeken Sağlam, "Ülke genelinde olduğu gibi Çukurova'da ve kentimizde de kuraklık söz konusu. Şu anda sulama imkânı olan tarlalarda çiftçilerimiz ürünlerini suluyor. Bazıları da yağmurlama yöntemini tercih ediyor. Yağmur için dua ediyoruz. Geçen yıl aralıkta ve bu yıl ocakta istenilen yağışı alamadık. Geçen ay ilimizde metrekareye 10 kilogram yağış düştü. Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerindeki buğday ve hububat ekili alanlarımızda sıkıntı yok. Sadece merkeze bağlı kıraç tabir ettiğimiz, taban suyunun aşağıda olduğu arazilerde sıkıntı var. Önümüzdeki 10-15 gün içinde ilimizde yağış bekleniyor. Yağış gerçekleşirse sıkıntımız kalmayacak ancak 2006 yılı aralık ayında da kentimizde metrekareye 6,4 kilogram yağış düşmüştü. O zaman da verimde sıkıntı yaşanmamış. Yağış alırsak sıkıntı yok ama yağış olmazsa da alternatiflerimiz var. Bu tür durumlara karşı dayanıklı çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışacağız" diye konuştu.

Devlet Su İşleri, kuraklık nedeniyle bölgelerdeki sulama kanallarında su miktarını artırırken, çiftçiler imkânları ölçüsünde mahsullerine su veriyor.

Yeniköy'de çiftçilik yapan Zeki Yalçınerdi, 12 dönüm tarlası olduğunu ve 2,5 ay önce buğday ektiğini belirtti. Kış ayında kuraklığın çiftçileri zor durumda bıraktığını, tarlasını yağmurlama yöntemiyle sulamak zorunda kaldığını anlattı. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çukurova, kuraklık, sulama
Link: Çukurova’da kuraklık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız