Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Maalesef tahtı sallanıyor

Türkiye'de yeme içme sektörü son yıllarda hızla gelişiyor. Sayıları giderek artan 'steak restoranlar' tüketicilerin önüne yeni bir seçenek olarak ortaya çıkarken kebapçıların tahtını da tehlikeye atıyor.
 
Türkiye'nin bilinen kebapçılarından Ramazan Bingöl et lokantasının sahibi Ramazan Bingöl kebapçıların kendilerini çağa uyduramadıklarını söylerken, Günaydın’ın sahibi Cüneyt Asan da kebapçıların kendisini yenilemesi gerektiğini söylüyor. Asan’ın mesajı net: ‘Kebabın yanında pilav koymakla bu iş olmaz...’

Yeme içme sektöründe yaşanan yükseliş yeni tip restoran ve eğlence mekanlarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Şu sıralar bunlardan en popüler olanı ise ‘steak’çiler. Sunum ve menü olarak klasik et lokantalarını üst ve orta üst sınıfın zevkine uyduran bu yeni konsept sektörde yoluna emin adımlarla devam ediyor. Ancak Türk insanının aklına et denince ilk olarak tahtalarda sunulmuş büyük biftekler, pirzolalar gelmiyor. Et deyince akla ilk gelen lezzet kebap. Fakat yıllardır yoluna rakipsiz olarak devam eden kebabın tahtı ise şu sıralar steakçiler tarafından sallanıyor. Peki son zamanların popüler steak akımı gerçekten kebabın tahtını yerinden edebilir mi? Konuyu uzmanlarına sorduk...

ÇAĞA UYDURAMADILAR
 
Türkiye'nin bilinen kebapçılarından Ramazan Bingöl Et Lokantasının sahibi Ramazan Bingöl’e göre kebapçılar kendilerini çağa uyduramadılar. Bingöl, “Kebapçılar kendilerini yenileyemezlerse kısa bir süre içinde popülerliklerini yitirmekle karşı karşıya kalacaklar. Steakçiler ise sunum ve ürün anlamında daha hızlı gelişiyorlar. Bu Türk insanının bilmediği bir lezzetti. Yedikçe lezzetini anlıyorlar" diyor.

Steak restoranlarının zamanla daha ekonomik bir hale de geleceğini ifade eden Bingöl, “5 liraya da dürüm yiyebiliyorsunuz 10 liraya da. Zamanla steakçilerin sayısı arttıkça bu ürün ucuzlayacak” ifadesini kullanıyor.

Kendi restoranlarında da steak çeşitlerini son 1 yıldır sunmaya başladığını ifade eden Bingöl meslektaşlarını da uyarıyor, “Steak kültürünün geliştiğini görmeyenin işi zor!”

REKABETTEN ÇEKİNMİYORUZ

Hacıbozanoğulları’nın sahiplerinden Murat Bozanoğlu ise steak kültürünün ciddi bir şekilde yaygınlaştığını ifade ediyor. Steak müşterisinin kitlesinin kebap yiyenlerden farklı olduğunu söyleyen Bozanoğlu, “Kebap satan dükkanlarda zaten uzun süredir et satışı da vardı. Biz kebapçı olarak bu konudan rahatsız değiliz” diye konuşuyor. Steak satılan dükkanlarda alkol servisi de yapıldığını söyleyen Bozanoğlu, “Biz alkol satmıyoruz fakat menümüzde uzun zamandır et çeşitlerine yer veriyoruz. Kebap ve steak arasındaki rekabetten de rahatsız değiliz” diyor.

 
RUHLARINI YENİLEMELİLER
 
Steak denince akla gelen ilk isimlerden olan Günaydın’ın sahibi Cüneyt Asan da "Kebapçılar hem mekan olarak hem ruh olarak kendilerini yenilemeliler. Son 5 yıla bakıldığında gıda sektöründe bir gelişme var. Kebap Türk mutfağını temsil eder. Dünyada Türk mutfağını hâlâ yenileyemediler. Doğru et doğru malzemeyle yapılır. Et hala Güneydoğu’da yapıldığı gibi yapılırsa İstanbul’a anlatılamaz. İstanbul’a anlatılamazsa dünyaya da anlatamazsınız” diyor.

Kebabın ölmeyecek bir lezzet olduğunu ifade eden Asan yemek sunumu noktasında da kebapçıları eleştirirken, “Sunumun garnitürlerin değişmesi gerekiyor. Bu iş pilavla olmaz artık bu iş. Etin yanına güzel bir sunum yapmalısınız. Kebap asla yok olmaz” diye konuşuyor.

YENİ ORTAKLIK BİTMEK ÜZERE
 
Günaydın’ın adı şu sıralar Doğuş Holding birlikte anılıyor. Kulislerde dolaşan bilgilere göre ortaklık için resmi imzaların atılmasına 2 aydan az bir süre kaldı. İmzalar atıldıktan sonra Doğuş Holding’in Günaydın’ın yüzde 70’ini 150 milyon dolara satın alması bekleniyor. Günaydın Doğuş’la ortak olunca yapacağı ilk şeylerden birinin ise yurtdışına açılmak olduğu söyleniyor. Marka yurt dışında 50 tane şube açmayı planlıyor. Öncelikli mekanlar ise Londra, Paris, New York ve Katar. Duyumlara göre bu şubeler arasında ayrı bir döner zinciri de olacak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kebap, steak, resturant
Link: Maalesef tahtı sallanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız