Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kaptırmayız!

Mustafakemalpaşa ilçesinde asırlardır üretilen ve peynir tatlıları arasında en çok tüketilenlerden olan "Kemalpaşa tatlısı", ustaların ellerinde birçok aşamadan geçtikten sonra Türk mutfaklarını süslüyor. Bu tatlının coğrafi işaret tescilini almak için harekete geçen ilçe yöneticileri, engelleri aşmaya çalışıyor.

Kemalpaşa tatlısı, yüzlerce yıl önce Mustafakemalpaşa'da bulundu. Eskiden küçük süthanelerde yapılan ve işletmeleri zamanla gelişen bu tatlının tüketimi ramazan aylarında artıyor.

Köylerden sabahları toplanan taze sütler, özel kazanlarda kaynatıldıktan sonra standart bir derecede soğutuluyor. Bunun ardından maya ünitesinden dökülen süt, mayalandıktan sonra peynir haline getiriliyor. Büyük bölümü sütten oluşan peynir makinelerden geçirilip kıyıldıktan sonra içine dökülen malzemelerle hamur halini alıyor. Gevrek durumuna gelen peynir, Kemalpaşa tatlısı adıyla ambalajlanarak satışa sunuluyor.

Türkiye'nin pek çok iline gönderilen bu damak tadı, isteğe bağlı olarak dondurmalı, kaymaklı, tahinli, pekmezli ya da sade tüketilebiliyor.

"Coğrafi işaret tescili"ni almaya çalışıyorlar

Çeyrek asırlık bir tatlı firmasının işletmecisi olan Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dırakman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki üreticilerin, Kemalpaşa tatlısını layıkıyla ürettiğini söyledi.

Bu tatlının, ülke mutfaklarında hak ettiği yerde olmadığını belirten Dırakman, "Yöresel ürünlerin tescili konusundaki bazı eksikliklerden dolayı ürünümüzü tam anlamıyla tanıtamıyoruz" dedi.

Belediyenin, söz konusu ürün için coğrafi işaret çalışması başlattığı bilgisini veren Dırakman, buna ilçe dışından bir üreticinin itiraz ettiğini anlattı. Bunun üzerine konuya müdahil olduklarını dile getiren Dırakman, şöyle devam etti:

"20'ye yakın üreticimiz var. Türkiye'de bu tatlıyı sahiplenmek isteyenler var. Bunu korumak istedik ve coğrafi işaret tescilini odamız adına yaptırmak için harekete geçtik. Odamız adına yaptırmak istiyoruz çünkü uyguladığımız şekli, en doğrusudur. Diğer bölgelerdeki üreticiler tatlıya hiç peynir atmıyor. Bunu yiyen vatandaş tatlımızı böyle tanıyor ve kötü bir tat aldığı için bir daha denemek istemiyor. Kesinlikle bize has bir ürün olduğu için coğrafi işaret tescilini almamız lazım. Bu konudaki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kaptırmayız, tatlı, Kemalpaşa tatlısı
Link: Kaptırmayız!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız