Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İstanbul'da meyve ve sebze fiyatları artacak

27-30 Ocak arasında gerçekleşecek kontak kapatma eyleminin, İstanbulluların cebine dokunacağını belirten TZD Başkanı Yetkin, "İstanbullular, 4-5 gün pahalıya meyve ve sebze yiyecek" uyarısında bulundu.
 
ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Antalya'dan İstanbul'a sebze ve meyve taşıyan kamyoncuların, "kontak kapatacakları" yönündeki açıklamalara ilişkin, "İstanbul'da meyve ve sebze fiyatları artacak. İstanbullular, 4-5 gün pahalıya meyve ve sebze yiyecek" dedi.

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bazı kamyoncuların, ağır tonajlı araçların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden belirli saatlerde geçişini yasaklayan karara tepki olarak 27-30 Ocak arasında kontak kapatacaklarını açıkladıklarını hatırlattı.

Kamyoncuların kontak kapatmasıyla yaklaşık 450 bin ton meyve ve sebzenin İstanbul'a girişinin yapılamayacağını kaydeden Yetkin, "Üretici bundan zararlı çıkacak, ürünü gitmeyecek. İstanbullular da 4-5 gün pahalıya meyve ve sebze yiyecek. Gönül isterdi ki yapılmasın. Ama onların da kendine göre hakları var. Antalya'da fiyat düşecek, İstanbul'da fiyat artacak. Böyle bir tablo var" değerlendirmesinde bulundu.

Kuraklık fiyatları etkiliyor

Türkiye genelinde yağışların azaldığına dikkati çeken Yetkin, bu durumun bazı ürünlerin fiyatlarına yansıdığını kaydetti.

Yağışların beklenen seviyelerde gerçekleşmemesi durumunda, rekoltede azalma yaşanabileceğine işaret eden Yetkin, "Önümüzdeki dönemde kısmi bir düzelme olsa da buğdayda yüzde 15-20 civarında üretim kaybına yol açacak kuraklık tablosuyla karşılaşmamız kaçınılmaz. Bu kuraklık hububatta rekolte kaybının yanı sıra özellikle kar yağışının gerçekleşmemesine bağlı olarak ürün kalitesinin düşüklüğünü ve hastalık riskinin yüksekliğini de beraberinde getirebilmektedir" diye konuştu.

Fiyat artışının nedeni üretim açığı

Kuru fasulyenin ithalatında uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yetkin, "Fiyatları çok fazla etkilemedi. Türkiye, gerek bakliyatta gerekse patateste önemli bir üretici ve ihracatçıydı. Üretim alanları azalıyor. Son dönemde kuru fasulye fiyatlarındaki artışın esas nedeni bu üretim açığıdır" ifadesini kullandı. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZD, meyve, sebze, İstanbul, İbrahim Yetkin, fiyat
Link: İstanbul'da meyve ve sebze fiyatları artacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız