Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Konya Ovası'ndan "sevindiren" haber

Devlet Su İşleri tarafından yapılan yer altı su seviyelerine ilişkin ölçümlerde, yer altı kaynaklarındaki su seviyesinin düşüş hızında azalma tespit edildiği belirtildi.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda yılın kurak gitmesine rağmen yer altı kaynaklarındaki su seviyesinin düşüş hızında azalma tespit edildi.

Alınan tedbirler ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasıyla önümüzdeki yıllarda yer altı sularında herhangi bir kaybın yaşanmaması hedefleniyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün, yıl sonu yer altı su seviyeleri ölçme ve değerlendirmesinde, Konya havzasındaki yer altı sularında 1-1,5 metrelik düşüş yaşanmasına rağmen, bu rakamın son on yıl içindeki en düşük oran olduğu belirlendi.

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, kış aylarında ovaya yağışın yeterli oranda düşmediğini söyleyerek, yaşanan kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda endişe verici bir durumla karşılaşmayacaklarını kaydetti.

Su kaynaklarının korunmasında, bilinçli tarımsal sulamanın önemini vurgulayan Uzun, 2013 yılında oldukça verimli bir sulama dönemi tamamladıklarını, doğal olarak sulama mevsiminden sonra barajlardaki su seviyesinin azaldığını söyledi.

Vatandaşların yağış azlığı dolayısıyla endişelendiğini kaydeden Uzun, Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki bütün depolamalı tesislerde, 2014 yılı sulama mevsiminde planlanan sulamaları gerçekleştirmelerinde engel olmadığını belirtti.

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'deki barajlarda su seviyesinde bir miktar azalmanın olduğunu söyleyen Uzun, "Yıl sonu döneminde yağışın az düşmesinden dolayı, barajlarımızda geçen yıla göre yüzde 10-15 oranında bir azalma var. Fakat ülkemizin yağışlı periyoda girdiğini memnuniyetle görüyoruz. Bu yağışlar doluluk oranlarını artıracaktır" dedi.

Uzun, başta Beyşehir Gölü olmak üzere Suğla depolaması ve Apa Barajı'ndan sulama yapılabileceğini ifade ederek, Altın Apa Barajı’ndaki su seviyesi düşüklüğünün de tamirat dolayısıyla yapılan su tahliyesinden kaynaklandığını anlattı. Su seviyesinin önümüzdeki günlerde yeniden yükseleceğini söyleyen Uzun, bu durumun bir kuraklık alameti olmadığını vurguladı.

Her yılın sonunda yer altı sularıyla ilgili ölçümler yaptıklarını anlatan Uzun, bu yıl sonu için alınan değerlerin sevindirici olduğunu ifade etti.

Uzun, alınan tedbirler sayesinde yer altı kaynaklarında su kaybının azalmaya başladığını belirterek, geçmiş yıllara göre düşüş oranında azalma gözlemlediklerini ve Beyşehir havzası gibi bazı bölgelerde de yer altı su seviyesinde 2-3 metre artışın söz konusu olduğunu vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Konya Ovası, sevindiren haber, baraj, DSİ
Link: Konya Ovası'ndan sevindiren haber




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız