Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Temmuz 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Marmara'nın küçük Antalya'sı

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Çaltı beldesi ve Geçitli köyü, yoğun sebze üretiminden dolayı “Marmara’nın küçük Antalya’sı” olarak biliniyor.

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Çaltı beldesi ve Geçitli köyü, yoğun sebze üretiminden dolayı "Marmara'nın küçük Antalya'sı" olarak adlandırılıyor. Mikro klima özelliğine sahip bölgede örtü altı tarımla yılda 3 veya 4 mahsul alınıyor.

Çaltı ve Geçitli'de seralarda marul ve yeşilsoğan hasadına başlandı.

Çaltı Belde Belediye Başkanı Osman Yılmaz, Çaltı'nın, Marmara Bölgesi'nde “Küçük Antalya” diye adlandırılan Marmara'nın Çukurovası olduğunu ifade ederek, iklimiyle ve verimli topraklarında üretilen marul, domates ve salatalık gibi sebzelerin başta İstanbul olmak üzere Kütahya, Eskişehir, Bursa ve Ankara'ya pazarlandığını söyledi.

Sadece örtü altı yetiştiricilik yaptıklarını dile getiren Yılmaz, "Belde ve çevre köylerimiz iklim dolayısıyla, çiftçiye avantaj sağladı. Mikro klima özelliği taşıması sebebiyle masrafsız kış ürünleri yetiştirmekteyiz. En büyük avantajımız yılda 3 ve 4 defa ürün yapabilmemizdir. Bunun sebebi de örtü altı tarıma geçmemizdir" dedi.

Çaltı’da 3 bin dönüm, çevre köylerle birlikte 5 bin dönüme yakın sera bulunduğunu belirten Yılmaz, seralarda iki kez kez marul, bir kez salatalık veya iki kez marul, bir kez domates üreterek yılda 3 veya 4 kez ürün aldıklarını anlattı.

Toprağın yapısı ve damlama sisteminin etkisiyle güzel ürünler yetiştirdiklerini ifade eden Yılmaz, "Şu anda kış sezonunda kısmi çalışmalarla 100-150 kişi marul kesimi ve yüklemede çalışmakta. Yaz aylarında ise 500-600 civarında işçi, domates ve salatalık işinde çalışmak üzere Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan geliyor. Beldemiz bu anlamda istihdam sağlıyor" diye konuştu.

Seracılık yapan Mehmet Yılmaz da, çiftçinin marula önem verdiğini söyledi.

Geçitli Köyü Muhtarı Metin Çakır da kış aylarında yetiştirdikleri yeşilsoğanları temizleyip, yenilecek şekle getirerek İstanbul Bayrampaşa Hali'ne gönderdiklerini belirterek, zahmetli işçiliği olan soğanın üretimini bu nedenle çok fazla kişinin yapmadığını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Marmara, küçük Antalya, tarım
Link: Marmara'nın küçük Antalya'sı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız