Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kestane Üreticilerine 'Kanser' Uyarısı

BURSA (İHA) - Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, kestane üreticilerine kanser konusunda uyarıda bulunarak, "Dal kanserinin yayılmasına mani olalım, bir taraftan da üretimimizi arttıralım" dedi.

Bursa Bilecik ve Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekli Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Bölgesi Orman Kooperatifleri Birliğinin paydaş olduğu kestane dal kanseri ve mürekkep hastalığının yayılmasını önlemek maksadıyla üreticilerin eğitimi 20-24 Ocak 2014 tarihlerinde yapıldı. Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan’ın koordinatörlüğünde İnegöl Orman İşletme Müdürlüğünde 20 Ocak 2014 tarihinde başlayan üreticilerin eğitimi, sırasıyla Karacabey, Bursa merkez, Kurşunlu ve Bursa Yıldırım Cumalıkızık köylerinde gerçekleştirildi. Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, kestanenin Bursa için önemini ifade ederek, "Kestane Bursa ile özdeşleşmiş bir ürün. Kestane ormanlarımız var ve geçmişte Bursa’da kestane üretimi, şu anda ürettiğinin kat kat üstündeydi. Kestane dal kanseri ve mürekkep hastalığı tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da kestane üretiminde rekolteyi, kapasiteyi düşürdü. Bunu yeniden arttırmak lazım ama şöyle de bir çelişki var. Biz sanayicinin istediği kestaneyi aşılama ile kestane dal kanserinin yayılmasını tetikler miyiz? Hem üretimi arttırmak istiyoruz, ama arttırmak için yapacağımız çalışma kanseri de arttırabiliyor. Dikkat etmezsek Anadolu tabiriyle ‘kaş yaparken göz çıkartabiliriz’. Her çalışmanın elbette ki bir riski var, riski göze almayan hiçbir çalışma yapamaz. Kestane ile ilgili olan insanlara, hasat ederken, aşı yaparken kestane ile ilgili faaliyette bulunurken nelere dikkat etmeliyiz. Bu dal kanserinin yayılmasına mani olalım, bir taraftan da üretimimizi arttıralım” dedi.
 
Coşkun, 2011 yılında Orman Kanunda yapılan değişiklik ile bozuk orman alanlarında aşılama çalışmalarının önünün açıldığını, şu ana kadar 95 bin aşı yaptıklarını da sözlerine ekledi.
 
Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Dr. Kıymet Senan Coşkuncu Savaş ile Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Ziraat Mühendisi Başak Müftüoğlu, kestane dal kanseri ve mürekkep hastalığı, hastalıkların yayılışını önlemek için dikkat edilmesi gereken konular konusunda üreticilere eğitim verdi.
 
 

Ekleme Tarihi
29.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kestane Üreticilerine, Kanser Uyarısı, kestane, uyarı, üretici
Link: Kestane Üreticilerine 'Kanser' Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız