Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yerli 'Boz Sığırı'nın Pazar Değeri Arttırılmaya Çalışılıyor

TEKİRDAĞ (İHA) - Anadolu yerli sığırlarından biri olan, Kurtuluş Savaşı'nda silah ve mühimmat sevkiyatı için kağnıları çekmesi ile bilinen ve Türkiye'de Ege ve Trakya Bölgesi'nde yetişen 'Boz' sığır ırkının pazar değeri arttırılmaya çalışılıyor.
 
Marmara ve Ege bölgelerine has yerli 'Boz' sığır ırkının neslinin korunması ve pazar değerinin arttırılması amacıyla Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü çalışma başlattı. Çalışmalarda, coğrafi işaretleme kavramı ile mega kentlerde yaşayan tüketicilerin boz sığır ırkı konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
 
Öte yandan Anadolu yerli sığırlarından biri olan boz ırkı neslinin tükenmesinin engellenmesi için TÜBİTAK, İstanbul (İÜ) ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde klonlanmıştı.
 
Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. İhsan Soysal, "Mega kentlerde yaşayan, süper marketlerde alışveriş yapan tüketici boz sığırının et ve ürün kalitesinden bihaber" dedi.

Soysal, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü FIL-IDF Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Alper Yılmaz, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Muhittin Özder, Lider Entegre Hayvancılık Et Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi sahibi Fuat Yıldız, Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çandır köyünde yetiştirilen boz sığırlara incelemelerde bulundu.

Yerli hayvan ırklarından boz ırkının Anadolu'ya özgün genetik kaynağı olduğunu ifade eden Prof. Dr. M. İhsan Soysal, "Boz sığırı çeşitli kaynaklarda Plevne sığırı diye de ifade ediliyor. Podolya sığır ırklarından biri. Osmanlı coğrafyasından bütün Balkanlar ve Macaristan'a kadar dağılan ırkı temsil ediyor. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde yapılan araştırmalarda, söz konusu ırkın bugün Avrupa'da etçil sığır ırkı olarak bilinen ırka genetik benzerlikleri ortaya konuldu" dedi.
 
Boz ırkın, diğer ırklar gibi seleksiyon sürecine maruz kalamadıklarından bütün genetik potansiyelini sergileyemediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Soysal, "Et kalitesi bakımdan herkes subjektif bir unsur gibi algılama eyleminde. Bunlar çeşitli duyusal, fiziksel, kimyasal mekanik testlerle ölçülebiliyor. Bu konuda yapılan panellerde, yerli hayvan ırklarının özgün genetik değeri buna emsal gösterilen çeşitli yabancı kökenli ırklardan üstün olduğu göstermiş duruyor. Tek yapılması gereken tüketicinin bu ırkların değerini bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
Tarım Bakanlığı ve Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'nün, dünyadaki eğilime paralel olarak yerli hayvan genetik kaynaklarını koruma çalışması başlattığı dile getiren Prof. Dr. Soysal, amaçlarının aynı ırktan boğalar kullanılarak ırkın saflığını devam ettirmek olduğunu kaydetti.
 
Boz ırkın, doğal koşullara ve hastalıklara direnç gösteren hayvanlar olduğunu ifade eden Soysal, "Bu bölgede başka hiçbir türlü değerlendirmeyen bitkisel artıkları değerlendiren bir ırk. Bu organik hayvansal üreticilerle birleştiği zaman, ülkemiz bu anlamda evcil genetik anlamda evcilleştirme merkezi olması, çiftlik hayvanlarının evcilleştirme olması, geçiş yollarının üzerinde olması, dünyanın birçok ırkına gen vermiş ve almış durumda. Bunun gibi ülkemizin Orta Anadolu Bölgesi'nde yerli kara sığırlarına, Trakya’da boz ırklara rastlamak mümkün" şeklinde konuştu.
 
Boz ırkın, coğrafi işaretleme yöntemiyle Türkiye ve dünyaya daha iyi tanıtmak ve tüketicilerin boz ırkın et ve süt kalitesi bakımından bilinçlendirilmesini sağlamak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Soysal, "Tüketiciler bu ırktan bihaber. Tüketiciler et raflarında, et tükettikleri zaman hangi ırktan eti tüketmelerini bilmeleri lazım. Batı ülkelerindeki et pazarlamaları buna göre cereyan etmekte. Özellikle dünya örneklerine baktığımız zaman coğrafi işaretleme kavramı ile desteklenmiş ürünler söz konusu. Her bölgenin ırkı ayrı bir coğrafi işaretleme adı altında pazarlanıyor. O bölgenin değerlerine artı değer katılarak mega kentte yaşayan tüketicilerin bilinçlenmesi sağlanıyor. Buradaki üreticilerin, özellikle yerli hayvan ırklarını kullanarak organik hayvanların üretimini yapmaları halinde kentteki tüketicinin bu lezzetli ürünlere ulaşması mümkün olacak. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve diğer paydaşlarımızla birlikte bu ırkların genetik çeşitliliğini, bunların ürünlere işlenmesini sürdürebilmek için çalışmalar yapıyoruz. Devlet bu konularla ilgili destek veriyor. Ama tüketici bunun farkına vardığı zaman, ürünlere işlenmesi, tüketici marketlerde bunu istediği zaman ürünlerin değerinin artacağı düşünülüyor" ifadelerini kullandı.
 
 

Ekleme Tarihi
29.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yerli Boz Sığırı, Pazar Değeri, Arttırılmaya Çalışılıyor, hayvancılık
Link: Yerli 'Boz Sığırı'nın Pazar Değeri Arttırılmaya Çalışılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız