Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Araban Ovası Suya Doydu

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesinde ve çevresinde etkili olan sağanak yağış, bölgenin tahıl ambarı olan Araban Ovası’nı suya doyurdu.
 
Araban ilçesinde ve çevresinde etkili olan 3 günlük sağanak yağış sonunda Araban Ovası’nda yaşanan kuraklık sona erdi. Hububat ekili alanların ihtiyaç duyduğu su miktarı, son günlerde etkili olan yağışların ardından ortadan kalktı.
 
Tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Ziraat Mühendisi Zeynel Güneş, “Araban Ovası’nda uzun süren yağışsız iklim son 3 günde yağan yağmurlarla birlikte bölgemizin tarım ürünleri üzerindeki kuraklık sorununu şimdilik aştığı gözlenmektedir. Araban’da 328 bin 383 dekar tarım arazisi mevcuttur. Bunun yaklaşık 113 bin dekarı başta Antepfıstığı olmak üzere bağ, zeytin ve diğer meyvelikler oluşturmaktadır. 209 bin dekarlık alanda; buğday, arpa, nohut, pamuk tarımı yapılmaktadır. Geri kalan yaklaşık 6 bin dekarlık alanda kavun, karpuz başta olmak üzere sebze tarımı yapılmaktadır. Kış ve ilkbahar aylarının yağışlı geçmesi tarımsal verimlilik için çok büyük önem arz etmektedir. Çayır, mera ve otlakların yeşermesi hayvancılık üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Sonbahar döneminden sonra Aralık ve Ocak aylarında da yağış oranında önemli miktarda azalma olduğu gözlenmişti” diye konuştu.
 
Sağanak yağışlardan sonra çiftçilerle birlikte Araban Ovası’ndaki hububat ekili alanlarda incelemelerde bulunan Araban Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Müdürü Fahri Şavlı ise şunları söyledi:
 
“3 gün boyunca Araban Ovası’nda aralıksız yağan sağanak yağışlar toprağı doyurdu. Suya doyan Araban Ovası’ndaki hububat ekili alanlardaki buğday ve arpa da bu yıl hasat döneminde Arabanlı üreticilerimizin tok taneli ve bereketli gelir elde etmelerini bekliyoruz.”
 
Araban Ovası’nı suya doyuran sağanak yağışların kuraklık korkusunu ortadan kaldırdığını söyleyen Fakılı Köyü çiftçilerinden Hasan Altun, “3 gün boyunca aralıksız yağmaya devam eden ve 4. günde de aralıklarla yağmaya devam eden sağanak yağışlar biz Arabanlı çiftçilerin kuraklık korkusunu ortadan kaldırdı. Uzun zamandan beri yağışın yaşanmadığı Araban Ovası’na 3 gün boyunca yağan sağanak yağış hububat ekili alanların darbızına kadar işledi. Mevsim yağışlarının devamını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Araban Ovası, Suya Doydu
Link: Araban Ovası Suya Doydu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız