Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sütün Tarihçesi İnsanlık Tarihi Kadar Eski

AYDIN (İHA) - Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, büyük besin değerine sahip sütün, insan hayatındaki yerinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek bu önemli besinde hijyenin çok önemli olduğunu belirtti.
 
İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam için doğumundan ölümüne kadar süt ve ürünlerini sürekli tüketmesi gerektiğini, ancak sütte hijyen kurallarının büyük önem arzettiğini belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, çiğ sütü üreten veya toplayan gıda işletmecisi gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasıyla ilgili faaliyetlerinde; ‘’Gıda Hijyeni ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmelikleri’’ ve ‘’ Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’’ hükümleri kapsamında sağlık gerekliliklerine hijyen gerekliliklerine ve çiğ süt için belirlenen kriterlere uymak zorunda olduğunu belirtti.
 
Başkan Güngör; “Bu yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin yanında Aydın İl Umumi Hıfzı Sıhha Meclis’inin almış olduğu bazı kararlar doğrultusunda sağımdan hemen sonra süt, sütün kalitesine olumsuz etkisi olmayacak temiz bir yerde biriktirilmelidir. Eğer süt sağımdan sonra iki saat içinde işlenmeyecekse mutlaka sıcaklığının +8 °C’ye kadar düşürülerek toplama aracı beklenmelidir. Günlük toplama yapılan durumlarda süt bekleme anında en fazla +8 °C ve günlük toplanmayacaksa en fazla +6 °C soğutulmalıdır. Süt sağımdan sonra iki saat içinde işleme ve üretim tesisine ulaştırılamazsa işleme veya üretim tesisine taşınırken, sıcaklığın 10 °C’yi geçmemesi sağlanmalıdır. Eğer sağımdan itibaren iki saat içinde işlenecekse soğutma yapılmayabilir. Şeklinde belirtilmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir üretim için kurallar mutlaka uyulmalıdır’’ dedi.
 
“SÜTÜN TARİHÇESİ”
 
Açıklamasında sütün önemi ve tarihçesi hakkında da bilgi veren Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Büyük besin değerine sahip olan sütün, insan hayatındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir. MÖ 26. Yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiği görülüyor. 1 litre sütün meydana gelmesi için süt bezlerinden 400 litre kanın geçmesi gerekir. Sütteki akyuvar sayısı, sütün sağlıklı olup olmadığı hakkında esas ölçüdür. Sütün kalitesinde ikinci kriter, mikrobik canlıların sayısıdır. Sıhhatli bir inekten sağılan süt, memeden çıkarken steril yani mikropsuz olmasına rağmen çevre tesiriyle mikroplarla temasa geçer. Birçok ülkede 1. Kalite sınırı mililitrede 100 bin mikroorganizmadır” diyerek sütte hijyenin çok önemli olduğunu belirtti.
 
 

Ekleme Tarihi
01.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sütün Tarihçesi, İnsanlık Tarihi Kadar Eski, süt, Aydın
Link: Sütün Tarihçesi İnsanlık Tarihi Kadar Eski




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız