Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kerevizin "zahmetli" yolculuğu

Tarlaların "beyaz elması" olarak adlandırılan kerevizler, Geyve'deki tarım işçilerinin türlü zahmetleriyle çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sofralara ulaşıyor.

Tarlaların "beyaz elması" olarak adlandırılan kerevizler, Sakarya’nın Geyve İlçesinde tarım işçilerinin türlü zahmetleriyle çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sofralara ulaşıyor.

Geyve'nin Safibey köyünde yaşayanların en önemli geçim kaynağı olan kereviz, bir çok aşamadan geçerek tezgahlardaki yerlerini alıyor.

Türlü aşamalardan geçerek sofralara ulaşan kerevizler, köylülerce mayıs ayında ekilerek kış aylarında hasadı yapılıyor.

Hasat zamanı öğleye kadar tarlalardan kerevizleri söken Safibey köyü sakinleri, ürünlerini traktörlerle köyün girişindeki yıkama yerlerine getirilerek yıkama işleminden geçiriyor. Özel kıyafetler giyen işçiler, tazyikli suyla yıkadıkları kerevizleri, plastik sandıklara istifliyor.

Satışa hazır hale getirilmesi işlemleri büyük emek ve işbirliği gerektiren kerevizler temizlendikten sonra sebze haline gönderiliyor.

İlçede tarım yaparak geçimini sağlayan Zihni Kara, kış aylarının kereviz hasadı için en verimli mevsim olduğunu belirterek, zorlu geçen hasat sürecini anlattı.

Kara, ürünleri sabahtan öğleye kadar sökümünün yapıldığını, öğleden sonra da yıkanıp kasalara dizilerek kamyonlarla İstanbul'a gönderildiğini ifade ederek, kış aylarının kereviz hasadı için en iyi dönem olduğunu söyledi.

Kışın sert geçtiği zamanlarda kerevizleri yarım metre karın altından eşeleyerek binbir türlü zahmetle çıkardıklarını kaydeden Kara, ürünleri daha çok İstanbul ve Ankara'ya gönderdiklerini vurguladı.

Üretici Kadir Mercan da Safibey köyünde genellikle kereviz yetiştiriciliği yapıldığını ve tek geçim kaynaklarının da bu ürün olduğunu söyledi. Mercan, kereviz üretiminin zor aynı zamanda maliyetli bir iş olduğunu ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kerevizin, zahmetli yolculuğu, kereviz
Link: Kerevizin 'zahmetli' yolculuğu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız