Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mersin Akkuyu'ya yer lisansı davası

ÇED’siz çalışma yapıldığı gerekçesiyle hakkında 2 kez suç duyurusunda bulunulan ‘Akkuyu Nükleer Santralı’nın yer lisansı da davalık oluyor.
 
Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralın yenilenen yer lisansının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açıldı.
 
Santralın TAEK tarafından verilen yer lisansı, 1976 yılına aitti ve bu konu uzun süre tartışma konusu olmuştu. TAEK bunun üzerine 6 Aralık 2013’te yer lisansını yeniledi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Barosu, Mersin Tabipler Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve bazı köylüler dün Mersin Adliyesi’nde güncellenen yer lisanslarına itiraz etti. Dilekçelerde ‘hukuka açık bir aykırılık olduğu, telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği’ gerekçesiyle nükleer santral için verilen lisansın yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.


‘Sahada çalışma durdu’
 
Mersin NKP dönem sözcüsü Sabahat Arslan, adliye binası önünde yaptığı açıklamada yer lisansının günümüz bilimsel koşullarına göre onaylanmadığını belirtti. 1976’da yer lisansı için imza atan akademisyenlerin bugün lisansa itiraz ettiklerini de hatırlatan Arslan, nükleer santral sahasında çalışan işçilerin de işten çıkarıldığını ve çalışmaların durduğunu iddia etti. Arslan, “Sahadaki çalışmaları nasıl engellemeyi başardıysak, nükleer santral kurulmasını da öyle engelleyeceğiz” dedi.

Santralın yapılacağı Akkuya mevkiine en yakın yerleşim yerlerinden biri olan Büyükeceli Köyü’nde yaşayan Neriman Dere eşi Mustafa Dere’nin ve eniştesinin nükleer santral inşaatında bir süre çalışıp işten atıldıklarını şöyle anlattı: “Eşim 6-7 aylık bir iş var diye işe alındı. Ancak yaklaşık 2 ay çalıştı. 20 gün önce de işten atıldı. Enişteme de önce belli bir süre çalışacaksın dediler, sonra sürekli işe alırız dediler ancak onu da 10 gün önce işten attılar.”

Nükleer santral yapımı ile ilgili yetkili kuruluşun yetkilileri ise Radikal’in ‘işçilerin çıkarılması ve çalışmaların durması’ iddialarına ilişkin soruları üzerine alanda zaten santral değil, taş ocağı çalışması yapıldığını belirterek şu yanıtı verdi: “Akkuyu Sahası’nda 1 No’lu taş ocağında öngörülen çalışmalar tamamlanmıştır. 2 No’lu taşocağı için ön izinler alınmıştır ancak tüm gerekli izinlerin tamamlanması için belli bir süre gerekecektir. Bu ayın sonunda 2 No’lu taş ocağındaki çalışmaların başlatılması planlanmaktadır.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, Mersin Akkuyu, iş, adliye, Dava, İptal, nükleer santral
Link: Mersin Akkuyu'ya yer lisansı davası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız