Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Meyve Ağaçları Yalancı Bahara Aldandı

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine ağaçlar çiçek açtı.

Kış mevsiminin kurak ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde geçmesi ağaçların erken canlanmasına sebep oldu. Yalancı bahara aldanan meyve ağaçlarının çiçek açmaya başladığı görüldü. Meyve ağaçlarının erken çiçek açmasının normal olmadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Tuna Özdemir, yaşanan anormalliklerin ‘küresel ısınma’ yerine ‘küresel iklim değişikliği’ olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirtti.

Özdemir, "Bu sene ocak ayının kurak geçmesi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerin üstünde seyretmesi meyve ağaçlarının aldanmasına sebep oluyor. Büyüklerimizin dediğine göre zemheri ayının sonlarındayız. Normal şartlarda havaların soğuk ve karlı olması gerekiyor, ama maalesef yazdan kalma günler yaşıyoruz. Havaların sıcak gitmesi, meyve ağaçlarını da şaşırtarak çiçek açmasına sebep oluyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle ağaçlar erken uyanmaya başladı. Ağaçların, tomurcuk ve çiçek gelişimi üzerine soğuklama ihtiyacı etkili olmaktadır. Soğuklama ihtiyacı, ağaçların iyi gelişmeleri için 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kalmaları gereken süredir. Bu süre tür ve çeşitlere göre değişmektedir. Hava sıcaklıklarının normalden yüksek olması soğuklama ihtiyacın karşılanamamasına sebep olmakta, bu durumda verim ve kalitede azalma meydana gelmektedir. Ağaçlar aldanarak çiçek açıyor, ama daha sonra havaların soğuk gitmesi neticesinde çiçeklerini dökecek ve meyve vermeyecekler. Bu yaz meyve fiyatları yüksek olacağa benziyor” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Meyve Ağaçları, Yalancı Bahara, Aldandı
Link: Meyve Ağaçları Yalancı Bahara Aldandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız