Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Lapseki Kirazı Kitap Oldu

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’nin Lapseki ilçe Kaymakamlığı ve Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Lapseki Belediyesi tarafından finansal destekle Dünya Markası olma yolunda patent alacak olan Lapseki Kirazı kitap oldu.
 
Lapseki Kirazının Coğrafi İşaret Tescili ve Marka Değeri kapsamında gerçekleştirilen projenin yüzde 75 hibe desteği Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), yüzde 25 hibe desteği Lapseki belediyesi tarafından karşılanıyor. Lapseki Kaymakamlığı, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi, Lapseki Meyve Üreticileri Birliği ve T.C. Kalkınma Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü büyük projede eğitim aşamasında ‘Kiraz Yetiştiriciliği’ adı altında kitap çıkarıldı. Doç. Dr. Hakan Engin ve Dr. Arda Akçal tarafından oluşturulan Kiraz Yetiştiriciliği kitabında kiraz bahçesi kurma, çoğaltılması ve anaç seçimi, meyve tutumu, toprak işleme, budama ve terbiye sistemleri, hastalık ve zararlıları gibi en önemli 10 stratejik konudan oluşan kitap 133 sayfadan oluşuyor. Kuşe kağıda baskılı kiraz yetiştiriciliği kitabı büyük görsel resimlerle aşama aşama üreticileri bilgilendirici kayıtlar içeriyor. Lapsekili Meyve Üreticileri yaptıkları açıklamada, “Bugüne kadar hiç böyle bir kitap görmedik. Sonunda Kiraz Yetiştiriciliğinin de kitabını yazdılar” dedi.
 
KİTAP KİRAZ ÜRETİCİLERİ İÇİN HAYATİ BİLGİLER TAŞIYOR
 
Kiraz meyvesinde Çanakkale bölgesinde 470 bin ağacın 4/3' ü Lapseki'de yer alıyor. Yeni bahçelerle bu sayının 7 bin tona kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Üreticiler hangi çeşit anaç ağaçların verimi yükselteceğini teknik olarak bilmedikleri için hasat döneminde yüksek verim alınamıyor. 20 yılı aşkın deneyler sonucu edinilen bilgiler üreticilerle paylaşılıyor. Özellikle Çanakkale Bölgesinde kiraz üretiminde söz sahibi olan Lapseki ilçesi ve köylerindeki üreticiler için bilgiler hayati önem taşıyor.
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Lapseki Kirazı, Kitap Oldu, kiraz, kitap
Link: Lapseki Kirazı Kitap Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız