Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Osmaneli'de Kuraklık Çiftçileri Korkutuyor

BİLECİK (İHA) - Bilecik’in Osmaneli İlçe Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, kış aylarının yağışsız geçmesi üzerine yaşanan kuraklığın çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerinin açık bir şekilde görüldüğünü belirtti.
 
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, yağmur eksikliğinden dolayı erken ekim yapan çiftçilerin buğdaylarının çıktığını, ancak büyüyemediğini, geç ekenlerin ise ürünlerinin daha toprak üstüne bile çıkmadığını belirtti. Ünver, “Yapılan saha çalışmasında yağış eksikliğinin etkileri açık şekilde görülmektedir. Son birkaç gündür bölgemizde görülen yağışlar çiftçimizin moralini kısmen düzeltse de, önümüzdeki günlerde yeterli yağış alınmaması halinde çiftçilerimizin büyük bir verim kaybı ile karşı karşıya kalacağı tehlikesini doğurmaktadır. Zaten ekonomik olarak zor durumda olan çiftçilerimizi daha büyük bir mali sıkıntı içerisine sokacaktır. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi geçtiğimiz yıl kuraklık nedeni ile çiftçilerimiz tahmin ettikleri miktarda ürün alamamışlardır. Yer altı sularını ekonomik ve bilinçli şekilde kullanmak gerekmektedir. İlçemizden geçmekte olan Sakarya nehrini de iyi değerlendirmemiz gerekir, kıymetini bilmemiz gerekir" dedi.
 
Ünver, Medetli köyü boğazından Ciciler köyü altına kadar Sakarya nehrine, rahmetli Belediye Başkanı Selahattin Çetinkaya’nın yaptığı gibi yer yer göletleme setleri yapılması gerektiğini anlatarak "Bu setler toprak alındaki su kaynaklarımızın beslenmesini sağlasın. Sakarya nehrinden kum çektikleri için nehir yatakları uçurumlar kadar aşağıya düştü. Bu sebepten dolayı da toprak altındaki sularımız çekilmeye yüz tutmuştur. Bilim adamlarının önümüzdeki 5 yıl içinde kuraklığın daha devam edeceğini söylüyorlar. Bundan dolayı da yetkilerin bu kuraklık konusunda bölgemiz için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Çerkeşli, Avdan, Ağlan, Oğulpaşa ve Çiftlik gibi köylerimizdeki göletlerimizin bir çoğunda hiç su yok, bir kısmında ise yarıdan daha düşük. Soğucakpınar ve Kızılöz köylerinde göletlerin yapılacağında biliyoruz ve bunların bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Sebebi ise bu iki köyün göleti besleyen kendi akarsuları var” dedi.
 
Ayrıca yağış olmamasından dolayı meralarda otların kuruduğuna dikkat çeken Ünver , “Böyle olunca hayvancılık da tehlikeye girecek. Eğer beklediğimiz yağışlar olmazsa bütün köylerimizde yağmur duası yapacağız” diye konuştu. 
 
 

Ekleme Tarihi
07.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Osmaneli, Kuraklık, Çiftçileri Korkutuyor
Link: Osmaneli'de Kuraklık Çiftçileri Korkutuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız