Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yozgat’ta İlk Kez Kültür Mantarı Festivali Düzenlendi

YOZGAT (İHA) - Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli kasabasında bu yıl ilk kez düzenlenen Mantar Festivali’nde kadınlar yarışmacılar yaptıkları mantar yemekleriyle yarıştı.
 
Bu yıl ilk kez Yozgat İş Kur İl Müdürlüğü, Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sorgun Ziraat Odası Başkanlığı ve Çiğdemli Belediye Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği Kültür Mantarı Yetiştiriciliği kursu Çiğdemli Kasabasında tamamlandı. Kursun sonunda düzenlen festivalle yetiştirilen mantarlar davetlilere tanıtıldı.
 
Sorgun’a bağlı Çiğdemli Kasabasında düzenlenen ‘Mantar Festivali’ne Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Özgür İpek, Sorgun Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Sorgun Emniyet Müdürü İbrahim Üney, kursiyerle ve Belde halkı katıldı.
 
Törende konuşan Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, 45 gün öncesinde açılan kursun tamamlandığını belirterek, “Kasabamızda daha önce ilk ekimi yapılan çilek, bu bölgede oldukça fazla rağbet gördü. Çileğin ardından şimdi ise mantar yetiştiriciliği konusunda bayanlarımızın çok istekli olduğunu gördük. Bizde Yozgat İş Kur Müdürlüğü, Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sorgun Ziraat Odası Başkanlığı ile irtibata geçerek bu kursun kasabamıza açılmasını sağladık. İnşallah çilekten sonra mantarla da kasabamız ön plana çıkar” dedi.
 
Sorgun Ziraat Odası Mühendisi Erkan Aydın ise yaptığı açıklamada, kültür mantarı yetiştiriciliği kursuna yaklaşık 50 bayan katıldığını kaydederek, “Bir demo şeklinde üretim yaptık. Üretimin yaklaşık 45’inci günündeyiz. İlk flaşı almış bulunuyoruz. İlk flaştaki üretimiz de 230 kilo yani bin 440 kilo kompostodan 230 kilo kültür mantarı elde ettik. Yozgat’ta da 50 bayan kursiyerimizle kültür mantarının yetiştirilebileceğini gösterdik. Şuanda odamız küçük olduğu için fazla bir üterim beklemiyoruz. Eğer ticari bir amaçla yapılacak en az 12 ton kompostodan başlanması gerekir” diye konuştu.
 
Bayan kursiyerlerden Zeynep Nazlıgül ise, kültür mantarı kursuyla beraber kendilerine bir özgüven geldiğini söyleyerek “Bu kursla beraber kırsal bölgedeki bayanlarında mantar yetiştirebileceğini gösterdik. Kompostolarımızın geldiğinde yabancı yabancı bakıyorduk. Kursta aldığımız eğitimle beraber her şeyi daha öğrendik” dedi.
 
Konuşmaların ardından törene katılan 50 bayan kursiyere sertifikaları verildi. Ardından en güzel mantar yemeği yarışması düzenlendi. Yarışma sonunda derece giren Emine Nazlı, Mine Sungur, Melek Turhan ve Hatice Çevik isimli bayanlara birer çeyrek altın verildi. Tören davetiler yapılan mantar ikramıyla son buldu.
 
 

Ekleme Tarihi
07.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yozgat, Kültür Mantarı Festivali, mantar, festival
Link: Yozgat’ta İlk Kez Kültür Mantarı Festivali Düzenlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız