Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Düşük faiz tebliği yayımlanmalı'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar," Düşük faizli kredilerin açılması için uygulama tebliği de bir an önce yayımlanmalı" açıklamasında bulunudu.
 
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "Düşük faizli kredilerin açılması için uygulama tebliği bir an önce yayımlanmalı" dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 21 Ocak Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düşük faizli kredi kullanımına ilişkin kararla, bu yıl da çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, bitkisel, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredisi kullanabileceğini ifade etti.

Kullanılacak kredilerde, uygulanacak sübvansiyon oranlarının yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ziraat Bankasının 1-4 yıl arası sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı cari faiz oranı dikkate alındığında, üreticilerimiz 2014 yılında konusuna göre değişmekle birlikte yüzde sıfır ile cari faizin yüzde 75'i arasında faiz oranıyla kredi kullanabilecek. Bankanın sübvansiyonlu tarımsal krediler için uygulayacağı cari faiz yüzde 10 olarak devam ederse, üreticilerimizin faizi yüzde sıfır ile yüzde 7,5 arasında değişecek. Bu yıl karara süs bitkisi üretimine işletme ve yatırım döneminde yüzde 50 indirim oranıyla kredi kullandırılması da eklendi.

İndirim oranları, damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde sıfır olacak. Ayrıca bu yıl, üreticilerin yanı sıra tarımsal amaçlı Kooperatifler ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile sözleşmeli üretim yaptıranlar da bu karar kapsamında kredi kullanabilecekler."

Bayraktar, üreticilere kullandırılacak işletme ve yatırım kredisi limitlerinin konularına göre 500 bin lira ile 20 milyon lira arasında değiştiğine de işaret etti. Bu yıl kredi üst limitinin artmamakla birlikte konular içinde limit artırımı yapıldığını ifade eden Bayraktar, "Bakanlar Kurulu kararında geçen yıl su ürünleri avcılığı konularında en yüksek 1 milyon 500 bin lira olan kredi üst limiti 2 milyon liraya, çok yıllık yem bitkisi üretimi konusunda 1 milyon 500 bin olan kredi üst limiti 2 milyon 500 bin liraya çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

Borcunu erteleten veya yapılandıranlar da kredi kullanabilecek


Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine kanuni takipte borcu bulunan üreticilerin geçmiş yıllarda bu karar kapsamında düşük faizli kredi kullanamadıklarını hatırlatan Bayraktar, "Bu yıl karara kanuni takipte borçları bulunmakla beraber Bakanlar Kurulu kararı kapsamında kredi borcunu erteleten veya yeniden yapılandıran üreticiler, bu karar kapsamında düşük faizli krediden yararlanabilecekler. Geçmiş yıllarda yaşadığı afetten dolayı yeterli geliri elde edemediği için borcunu erteleten üreticilerimiz, üretime devam etmekte ve zaman zaman yeni krediye ihtiyaç duymaktaydı" değerlendirmesinde bulundu.

Düşük faizli kredi kullanmak amacıyla başvuruda bulunan üreticilerin geçmiş yıllarda "karar çıkmadı" gerekçesiyle geri çevrildiğini anımsatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Düşük faizli kredi uygulamasının başlaması için konuyla ilgili uygulama tebliğinin de yayınlanması bekleniyor. Karar yayınlanmasına rağmen uygulama tebliği bekleneceği için çiftçilerimiz tebliğ çıkana kadar düşük faizli kredi kullanamayacak. Çiftçilerimiz genel olarak kış aylarında nakit ihtiyacı konusunda krediye ihtiyaç duyarken, serada üretim ile narenciye, nar gibi ürünleri yetiştiren üreticilerimiz girdi alımı ve hasat için, hayvan yetiştiricileri ise çoğunlukla nakit ihtiyacı, yem ve hayvan alımı için ihtiyaç duyuyor. Bu amaçla ocak, şubat aylarında kredi talebinde bulunuyorlar. Çiftçilerin bu aylardaki kredi ihtiyacı dikkate alındığında devlet desteğinin önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Üreticilerin düşük faizli krediye ulaşabilmesi için uygulama tebliği bir an önce yayımlanmalı."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Düşük faiz tebliği, yayımlanmalı, tarım, Şemsi Bayraktar, TZOB
Link: 'Düşük faiz tebliği yayımlanmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız