Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Meyvecilikte erken uyarı sistemi arttı, ilaç kullanım oranı yüzde 39 azaldı

Afyonkarahisar’da sayıları 9’a çıkartılan ‘Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri’ sayesinde meyvecilikte kullanılan ilaçların yüzde 39 azaltılırken, çiftçinin gelirinin de yüzde 25 artmasının sağlandığı belirtildi.

Afyonkarahisar’da özellikle meyve üreticilerine yönelik olarak ‘tahmin ve erken uyarı sitemleri’nin kurulmasına devam ediliyor. Bu çerçevede son olarak 2013 yılında Zafer Kalkınma Ajansı’na(ZEKA) sunulan proje çerçevesinde alınan erken uyarı sistemlerinin sayısı 9 adete çıkarıldı. Afyonkarsahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yapılan bu çalışmada amacın nitelikli iş gücü yetiştirilmesi önceliğince elmacılık başta olmak üzere diğer alanlarda güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir bir ürün üretimi için çiftçilerin bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi. Arap, "Özellikle meyve üretiminde çiftçilerin aşırı ilaç kullanmalarının önlenmesi, bölgedeki elma üretiminin kalıntı riskinin azaltılması, pazarlama sorunlarının giderilmesi, çevre ve doğal kaynakların korunması gibi sorunların giderilmesi bizim bir diğer hedefimizdir." dedi.

Arap, bu sistem sayesinde çiftçilerin uyguladıkları zirai ilaçların kullanım sayısının azaltılarak, girdi maliyetlerinin düşürüleceğini dile getirdi. Arap, “Örneğin; elmada kara leke ve elma iç kurdu zararlısına karşı uygulanan ortalama 18 adet ilaç sayısı 11 adede düşürülecektir. Böylece ilaç sayısı yüzde 39 oranında azalmış olacaktır. Bu sayede çiftçilerin girdi maliyetleri azalacak ve yüzde 25 gelir artışı sağlanacaktır.” diye konuştu. Diğer yandan ise ilaç kullanımı azalacağından meyvedeki kalıntı oranının azalacağını belirten Arap, bu sayede halkın kalıntısız ve sağlıklı meyve tüketebileceğini anlattı.

Arap, şunları söyledi: "Çiftçilerimiz şunu iyi bilmelidir ki; bir hastalık ve zararlıdan korunmak tedavi etmekten hem kolay hem de daha ucuzdur. İl Müdürlüğü olarak bu konunun öneminden hareketle gerek İl Özel İdaresi aracılığıyla diğer İlçelerimizde ve gerekse 2013 yılında Zafer Kalkınma Ajansı aracılığıyla yeni bir projeler uygulanmış ve 2011 yılında ilimiz genelinde 3 adet olan tahmin ve erken uyarı sistemi sayısı 9 adete çıkartılmıştır."
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
08.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Meyvecilikte, erken uyarı sistemi arttı, ilaç kullanım oranı, yüzde 39 azaldı, uyarı sistemi, ilaç kullanımı, meyve, meyvecilik
Link: Meyvecilikte erken uyarı sistemi arttı, ilaç kullanım oranı yüzde 39 azaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız