Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yerli tohumsuz olmaz

MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde 'Yerel tohumun önemi ve aile çiftçiliği' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşma yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, yanlış yapılan tarımın doğaya zarar verdiğini vurguladı.

Marmaris Belediyesi, 'Marmaris köyleri buluşuyor' adı altındaki paneller kapsamında pazaryeri üzerinde bulunan çok amaçlı toplantı salonunda 'Yerel tohumun önemi ve aile çiftçiliği” konulu panel düzenledi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Muğla Kent Konseyleri Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Marmaris Tarım İlçe Müdürü Nazif Çiftçi, TEMA Vakfı Marmaris Temsilcisi Nurcan Bahar, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı CHP'li Halil Gökovalı, Dr. Gürsel Koç'un konuşmacı olarak katıldığı panelde mahalle muhtarları ve çiftçiler de hazır bulundu.
 
Yanlış politikalar nedeniyle yapılan tarımın doğaya zarar vermeye başladığını dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Küresel iklim değişikliği ve çevre kirliliği tarıma ciddi zararlar veriyor. Gittikçe daha fazla ilaç kullanıyoruz. Bu durum ekoloji ve insan sağlığına zararlı olduğu gibi, küçük köylü ve aile çiftçiliğinin giderek gerilemesine neden oluyor. Gıdaların süper marketlerde pazarlanarak büyük alıcıların elinde işlem görmesi hem tüketicilerin, hem de çiftçilerin çok büyük değer kaybetmelerine yol açıyor” dedi.

İKİ YIL İÇİNDE VERİM ARTIŞI

AB'nin bu yılı “Aile Çiftçiliği Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Prof.Dr. Özkaya, bu sayede ekolojik tarımın yapılabileceğine dair ümitler doğduğunu kaydetti. Özkaya, “Ekolojik tarım aynı zamanda tüketici, üretici, çiftçi dostu bir tarımın mümkün olduğunu gösteriyor. İlaçlama ve hormonlu ürünlerle tarım yapılırsa zamanla özelliğini kaybeder, ürünlerde istenilen verim alınılamaz. Toprağın doğru şekilde beslenmesi ve ekolojik tarımın yapılmasıyla iki yıl içinde verimlilik düzeyi artar. Ekolojik tarımın yapılabilmesi için çiftçilerimize ulaşarak bilgilendirmeler yapılmalı. Bilinçlendirilen çiftçimizin üç-dört yılda daha kaliteli ürünler elde edeceğine inanıyorum” dedi.
 
Yerel tohumların doğanın her türlü olumsuz etkisine ayak uydurma yeteneğine sahip olduğunu kaydeden Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Çiftçi, “Bölgemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin zenginliğini hepimiz biliyoruz. Yerel tohumlar desteklenerek doğanın zor koşullarına uyum sağlanabilir. Kurumumuz, çalışmalarında yerel tohumların üretiminde ve ıslah çalışmalarındaki önemi, sağlıklı tohum temini, tohumların saklanması, doğal koruma yöntemleri gibi çeşitli konularda eğitimlerle katkıda bulunuyor. Müdürlüğümüz olarak gen kaynaklarımız ve kültür zenginliğimizin korunması adına Yerel Tohum Çalışma Grubu’nu destekliyor ve bu çalışmaların devamını diliyoruz” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: yerli tohum, panel, Muğla
Link: Yerli tohumsuz olmaz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız