Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Aydın'da Bağcılık Eğitimleri Devam Ediyor

AYDIN (İHA) - Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ‘Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi’ kapsamında eğitimler devam etmekte olup birçok üzüm yetiştiricisi de yatırımlardan yararlanmaya başladı.
 
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "28 üreticiye 180 bin TL’lik Özel İdare kaynaklı yatırım yapılarak toplamda 70,2 dekar modern 'Yüksek Telli Terbiye Sistemi'nde bağ alanları oluşturuldu" dedi.

Aydın'ın sofralık üzüm yetiştiriciliğinde başarıya etki eden çevresel faktörler bakımından son derece uygun bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Köksal, "Değişik ekolojik bölgelerin dikkate alınmasıyla makro üretim planlaması yapılması halinde, hem sofralık üzüm yetiştiriciliğine hem de tarıma dayalı istihdama ciddi bir katkı sağlanacaktır. Bunun yegane yolu da; dünya standartları ile paralellik gösteren modern ve planlı bir yetiştiricilik yapmaktır. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak ilimizdeki üreticilerin bu üretim kolunda yaşadıkları eksiklikleri giderebilmek, gelişmiş üretim tekniklerini göstermek için 'Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi' hazırlanmış eksiksiz, büyük özveri ve özen ile devam ettirilmektedir" diye konuştu.
 
Projelerin başarılı olabilmesi adına üretici memnuniyetini ön plana çıkardıklarını işaret eden Köksal, "Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında; Buharkent, Sultanhisar, Merkez, Koçarlı ve Kuşadası'ndan 28 üreticiye 180 bin TL’lik Özel İdare kaynaklı yatırım yapılarak toplamda 70,2 dekar modern 'Yüksek Telli Terbiye Sistemi'nde bağ alanları oluşturuldu. Projede maksimum başarı elde edebilmek için üretici memnuniyeti özellikle dikkate alındı. Çeşit seçiminde hassas davranılarak 8 çeşit belirlenmiş ve toplamda 13 bin 001 adet asma fidanı üreticilere dağıtılmıştır. Bu proje ile çeşitlerin tarla kontrollerinin 5 yıl süre ile yapılarak ilimiz için uygun üretim tekniği ve uygun çeşit seçiminin belirlenmesi, rapor edilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.
 
Üreticileri birçok konuda eğitimlere alarak ürün veriminin artması için bilgilendirme toplantılarının çok olumlu geçtiğini dikkat çeken Köksal, "Projenin uygulandığı ilçelerdeki üreticileri ve İl Müdürlüğümüz teknik personelini 'Bağcılıkta Üretim Teknikleri ve Çeşitleri, Bağcılıkta Budama ve Terbiye Şekilleri, Bağcılıkta Hastalık ve Zararlılarla Mücadele' konularında eğitmek üzere Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendisi Metin Akural'ın koordinatörlüğünde Buharkent ve Kuşadası ilçelerinde eğitimler düzenlendi. Eğitimlerin verimli olması bakımından Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile iş birliği yapıldı. Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Dr. Selçuk Karabat ile Yüksek Ziraat Mühendisi M. Sacit İnan ve İl Müdürlüğümüzden Ziraat Mühendisi Metin Akural tarafından katılımcılara teorik eğitim verildikten sonra uygulamalı olarak Budama eğitimi verildi. Eğitimlere çok sayıda üretici ve teknik personel katıldı ve eğitimler çok verimli geçti" şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
12.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aydın, Bağcılık Eğitimleri, eğitim, bağcılık
Link: Aydın'da Bağcılık Eğitimleri Devam Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız