Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘Polyester elyaf’ta AB dampingi bize yarayacak’

AB, polyester elyaf üretiminin çok büyük bir oranını elinde tutan Çin, Vietnam ve Hindistan’a antidamping uygulamak için harekete geçti.

ADANA - Mobilya, tekstil, yatak ürünleri, ev tekstili, hijyen ürünleri, otomotiv, filtreleme, geo tekstil, izolayson ve daha birçok sektörün hammaddesi olan poleyster elyaf (PSF) üretim sektöründe Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da Uzakdoğu ile haksız rekabetin mücadelesi veriliyor. Bu nedenle AB tarafından; üretim kapasitesi 2000 yılında 2.6 milyon tondan 2013 yılında 13.7 milyona çıkan Çin ve 2005-2012 yılları arasında üretim kapasitesini iki katına çıkaran Vietnam aleyhine sübvansiyon soruşturması açıldı. Avrupa sentetik elyaf sektörünü temsil eden CIRFS kuruluşunun 3 soru ve yanıt ile konuyu değerlendiriyor. Çin ve Vietnam soruşturmalarına dayanarak Avrupa Komisyonu, rekabet koşullarının ağır bir şekilde tahrif edildiğini belirtiyor. United States International Trade Commision( USITC) soruşturması gösteriyor ki düşük maliyetlerde enerji ve işletme tesisi yardımları, düşük faiz oranlarında kredi desteği ve maliyetin altında hammadde temini sağlayan Çin ve Vietnam haksız rekabet koşullarında üretimlerine devam ediyor. Sektör temsilcileri, şunları anlattı: “Çin dünya polyester elyaf üretim kapasitesini domine etmektedir. 2012 yılı verilerine göre dünya kapasitesinin yüzde 66’sı Çin’dedir. 2000 ve 2012 yılları arasında polyester elyaf üretimini beş katına çıkaran Çin, dünya üretim kapasitesinin yüzde 90’nını temsil ediyor. Fazla kapasiteye rağmen sübvansiyon destekleri ile Çin yeni kapasiteler ilave etmeye devam ediyor. 2011 yılı Çin Kimyasal Elyaf Örgütü’ne göre mevcut kapasitelerine 800 bin ton ilave projeden bahsedilirken, başka bir bağımsız danışmanlık şirketinin öngörüsüne göre ise 2012-2015 arası 1.25 milyon tondan fazla ilave üretim hacmi bekleniyor. Ayrıca 2012-2015 yılları arasında Hindistan için 400 bin tonluk, Vietnam için ise 70 bin tonluk ilave üretim bekleniyor.”

Avrupa polyester elyaf pazarının sadece Avrupa üreticileri ve diğer tedarikçiler açısından değil aynı zamanda diğer polyester çeşitleri açısından da hissedilen bir rekabete sahne olduğunu aktaran sektör temsilcileri, viskon, akrilik ve polyproplen elyaf sektörlerinde de pazar payı kaybına neden olan ucuz Asya polyesteri Avrupa’nın genel polyester pazarına darbe indirdiğini aktardı. Sektör temsilcileri şunları belirtti: “Devlet desteklerine ilaveten birçok uluslararası düzenlemeleri de by-pass eden Asyalı üreticilerin ürünleri, çevre ve insan sağlığı açısından da riskler arz ediyor. Sünvansiyon önlemi doğrultusunda Türkiye’nin de kazanımı olacak. Bu yeni gelişme ile Türkiye’nin Avrupa coğrafyasındaki pazar payı artacak. Bu gelişme ile Türkiye’nin Avrupa ihracatındaki payının minimum yüzde 30 oranında artması bekleniyor.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Polyester elyaf, AB dampingi, bize yarayacak, Türkiye, Çin, Vietnam, ihracat
Link: ‘Polyester elyaf’ta AB dampingi bize yarayacak’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız