Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mersin'de yetişiyor Kapadokya'da lezzet kazanıyor

Her yıl Mersin'den Kapadokya'ya getirilen 6 milyon sandık limon, 10 ay süreyle tarihi Ortahisar beldesindeki kaya oyma mekânlarda muhafaza ediliyor.

Her yıl Mersin'den Kapadokya'ya getirilen 6 milyon sandık limon, 10 ay süreyle tarihi Ortahisar beldesindeki kaya oyma mekânlarda muhafaza edilerek kabuğunun incelmesi ve sulanması sağlanıyor.

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde yer alan Ortahisar beldesi, soğuk hava depoları ile narenciye sektörüne hizmet veriyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, Ortahisar'ın kaya oyma doğal soğuk hava depolarıyla ünlü olduğunu ifade ederek, her yıl 6 milyon sandık limonun Akdeniz Bölgesi'nden beldedeki bu depolara getirildiğini söyledi.

2013'ün Kasım-Aralık aylarında kesilen limonların depolara gelmeye başladığını ve mart ayına kadar bu sürecin devam edeceğini belirten Özendi, kayadan oyma doğal depolara giren limonların yeni hasat dönemi eylül-ekim ayına kadar bu mekânlarda muhafaza edildiğini kaydetti.
 
Limonun Kabuğu İnceliyor, Lezzeti Artıyor

Soğuk hava depolarında yaklaşık 10 ay bekletilen limonun tadında ve gramajında değişiklik yaşandığını anlatan Özendi, "Bu süre içerisinde Mersin'den buraya çalışmak için gelen yaklaşık 3 bin kişi limonları boylarına göre ayırıp çürüyenleri de sandıklardan temizliyor. Bu işlem yaklaşık 6 ay boyunca aralıklarla yapılıyor" dedi.

Bölgede bin 200 kayadan oyma soğuk hava deposu olduğunu ve bunlardan 575'inin Ortahisar'da bulunduğunu belirten Özendi, bu depoların hem bölgeye hem de Türkiye'ye büyük katkı sağladığını ifade etti.


Kaya Oyma Depolardaki Sıcaklık Yaz-Kış 8 Derece

Soğuk hava depolarında bekletilen limonların, işlemlerin tamamlanmasıyla yurt içi ve yurt dışına 'yatak limon' olarak gönderildiğini anlatan Özendi, "Depolarda bekletilen yatak limonların bu süreçte 5 ila 7 milimetre olan kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelir. Kabuk incelirken limon daha da sulanır ve lezzet kazanır. 'Yatak Limon' deyimi de buradan gelmektedir" diye konuştu.

Özendi, sıcaklığın 8 derecenin altında ya da üstünde olmasının limona zarar verdiğini, limonların uzun süre bozulmadan kalmasının ideal sıcaklık ve nem değeri sayesinde mümkün olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin'de yetişiyor, Kapadokya'da lezzet kazanıyor, limon
Link: Mersin'de yetişiyor Kapadokya'da lezzet kazanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız