Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


TürkTraktör'ün 2013 cirosu 2,2 milyar lira

TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, "Pazardaki liderliğimizi yüzde 49 pazar payı ile açık ara sürdürerek, ciromuzu yüzde 10 oranında artırarak 2,2 milyar liraya taşıdık" dedi.
 
İSTANBUL - TürkTraktör'ün 2013 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, Türkiye'de 2013 sonu itibarıyla 2 bin 572 çalışan sayısına ulaştıklarını belirterek, önümüzdeki dönemde büyüme stratejilerinin artan bir ivmeyle devam edeceğini aktardı.

Sektördeki liderlik pozisyonunu pekiştirmeye devam ettiklerini dile getiren Votta, şunları kaydetti:

"Mali açıdan zor geçen yılda kur arttı. İhracatımız ve ekipman (biçerdöver) satışlarıyla ciromuzu artırdık. TürkTraktör olarak pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz. Sergilediğimiz performans yabancı yatırımcılardan da takdir görüyor. Halka açık paylardaki yabancı payımız yüzde 85'e ulaştı. Kış ve bahar aylarındaki bol yağış ayçiçeği ve pamuk dışında hububat, mısır, pirinç, sebze ve meyve hasatlarını olumlu etkiledi. Genel anlamda devlet desteği iyi yöndeydi. Doğrudan ve dolaylı destekte yüzde 17 artış oldu. Bunun dışında Ziraat Bankası aracılığıyla traktör alımlarında verilen destek yüzde 50 seviyesinde devam ediyor. Tüm bu olumlu tablo pazara da olumlu yansıdı.

TürkTraktör 60. yılını kutluyor. Türkiye'de traktör piyasasının yarısını temsil ediyoruz, sektörün gelişimini belirlemede önemli bir konumda bulunuyoruz. Geçen yıl 24 bin 624 yurt içi satış rakamına ulaştık. Yurt dışına 14 bin 402 adet satış yaptığımız yılda üretilen toplam traktör adedi 38 bin 530 olurken, istihdamımız 2 bin 572 düzeyinde gerçekleşti. Ar-Ge bölümümüzde çalışan sayımız 98 kişi oldu. 2013'te toplam 38 bin 530 adet üretimle başarılı bir performans sergiledik. New Holland ve Case IH olmak üzere iki markayla hizmet veren TürkTraktör olarak toplam 39 bin 26 adet traktör satışı gerçekleştirirken, 14 bin 402 traktör ihraç ettik. Pazardaki liderliğimizi yüzde 49 pazar payıyla açık ara sürdürerek, ciromuzu yüzde 10 oranında artırarak 2,2 milyar liraya taşıdık. FAVÖK marjımız ise yüzde 16 ile geçen yıla paralel gerçekleşti. Biçerdöver pazarındaki operasyonel etkinliğini artıran TürkTraktör, 2012 yılındaki 432 adetlik biçerdöver satışını yüzde 51 artışla 651 adede yükseltti. TürkTraktör, 2013 yılında imzaladığı anlaşmayla New Holland ve Case marka iş makinalarının da resmi distribütörlüğünü üstlenmişti."

Bu yıl traktör satışlarıyla ilgili beklentilerin kendisine sorulması üzerine Votta, "Geçtiğimiz 10 seneye bakınca bu sene çok daha istikrarlı bir piyasa bekliyoruz. Piyasayı bekleyeceğiz, piyasanın zaten yarısını biz oluşturuyoruz. Piyasanın dışında hareket edemeyiz zaten. Bunun yanında seçimler ve kur dalgalanması gibi etkenleri, faiz oranlarını da takip ediyoruz. Bu yıl için piyasayla uyumlu bir trend öngörüyoruz" yorumunu yaptı.

Kuraklık kaygısının satışlara etkisine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Votta, "Henüz kuraklık olacağını söylemek için erken" dedi. Bu sene ihracatın toplam talep içindeki payının iç pazardaki gelişmelere bağlı olacağını belirten Votta, "İç piyasada ihracat odaklı bir büyüme stratejisine yönelmemiz gerekirse, bunu gerçekleştirebilecek bir konumda pozisyon alıyoruz" ifadelerini kullandı.

TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı Memet İlkan Kamber ise şirketin bu yıl Sakarya'da açılacak fabrikası için 80 milyon dolarlık bir yatırım bütçeleri bulunduğunu, istihdam konusunda 800-1.000 arasında personel düşünceleri bulunduğunu aktardı.

Yeni fabrikanın ciroya etkisine ilişkin de Kamber, "Yeni yaptığımız fabrika daha büyük traktörleri de yapmamıza olanak sağlayacak daha teknolojik bir fabrika olacak. Orta vadede daha büyük ve daha pahalı traktörler üretilecektir. Cirosal olarak etkisi tabii ki olacaktır. Ama bugünden şu kadar olur, bu kadar olur demem doğru olmaz" yanıtını verdi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TürkTraktör, 2013 cirosu 2,2 milyar lira, traktör
Link: TürkTraktör'ün 2013 cirosu 2,2 milyar lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız