Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çobanın Azmi Keçilerin Sütünü Artırdı

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Dutluca köyünde, besici Hüseyin Yılmaz, 21 yıl önce, kıl keçiler de başlattığı Saanen melezleme çalışmalarında büyük başarı sağladı.
 
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden aldığı 2 baş Saanen teke ile melezleme çalışmalarına başlayan Yılmaz, 1-1 buçuk litre süt veren keçileri 4 litre süt verir hale getirirken yurdun değişik yerlerine de yüzlerce damızlık verdi. İlçeye 9 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde Hüseyin Yılmaz’ın azmi, kıl keçileri, yüksek verimli saanene çevirmeyi başardı. 48 yaşındaki Hüseyin Yılmaz, bu güne kadar yurdun değişik yerlerine yüzlerce damızlık sattı. Yılmaz, eşi ve çocuklarıyla birlikte sürdürdüğü çalışmalar sonucu kıl keçileri Yüksek verimli ve ormana zarar vermeyen Saanen ırkına çevirmeyi başardı. Yılmaz, keçi sütünün litresini 1 buçuk liradan satıyor. Saanenlerin ormana zarar vermeyen yüksek verimli ırklar olduğunu anlatan Yılmaz, keçilerde üçüz ve hatta dördüz doğumların yüksek olduğunu anlattı. Yılmaz, 80 baş keçiden 190 baş oğlak elde etmiş. Yılmaz, anaç keçileri bin 500 liradan satıyor.
 
Keçilerinden çok memnun olduğunu anlatan Hüseyin Yılmaz, “Saanenler çok güzel. Verimi çok yüksek. Mesela bizim siyah keçiler 1-1 buçuk litre süt veriyordu. Bunlar şimdi 3 buçuk 4 litre süt veriyor. Çok memnunum. Herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. Doğumları erken oluyor. Mesele Kasım da doğurdular. Şimdi 80 tane hayvandan 190 tane yavru oldu. Üçüz çok oluyor. Dördüz oluyor. İsteyen çok. Dişi oğlakları isteyen çok. Hatta tanesini 400 milyon lira, 500 milyon liraya isteyenler oluyor. Ama dişi oğlakları vermiyorum ben. Üretip anaçlarından satıyorum. Analarını da 1 buçuk milyar liraya filan satıyorum tanesini. Bu güne kadar çok damızlık verdim. Tokat’a Bolu’ya Antalya’ya çok keçi verdim. 30 tane 50 tane. Çok keçi verdim. Bu hayvan ormana zarar vermiyor. Yani tavsiye ederim. Herkes yapsın. Çok bereketli hayvan” dedi.
 
Eşi Emine Yılmaz da, “Ailece çalışıyoruz el birlik. Hepimiz, hayvanlarla uğraşıyoruz. Bunu el birliğiyle yapıyoruz. Oğlum hayvanlara bakıyor. Sağıma ben de yardımcı oluyorum” dedi. Saanen keçilerini çok sevdiği bildiren bir vatandaş da, “Çok cana yakın. Çok da sıcak kanlılar. Çok bereketli. Ormana zarar vermeyen, çok verimli güzel hayvanlar” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
17.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: keçi, çoban, süt
Link: Çobanın Azmi Keçilerin Sütünü Artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız