Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Temmuz 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zonguldak'ın Kestane Balı İçin Uzmanlar Yetiştiriliyor

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak’ta üretilen ve piyasadaki ballardan daha yüksek fiyata alıcı bulan kestane balının, markalaşması ve kalitesinin, tadının değişmeden gelecek nesillere aktarılması amacıyla arıcılık sektöründe uzmanlık yapacak eğitmenlere kurs veriliyor.
 
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Zonguldak Valiliği, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği tarafından düzenlenen “Profesyonel Arıcılıkta İlk Adım Eğitimcilerin Eğitimi” programı başladı. Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün toplantı salonunda düzenlenen programa, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Zonguldak Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Canlı, Arı ve Bal Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ve 70 kursiyer katıldı.
 
Zonguldak Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Canlı, kursiyerlere toplam 80 saatlik bir eğitim verileceğini söyledi. Canlı, “Türkiye’de benzeri olmayan bir şey üretiyoruz; Zonguldak kestane balı. Kestane balı her tarafta üretiliyor fakat Zonguldak’ta üretilen kestane balı gerek aroması, gerek kıvamı, gerek içerdiği değerler, başta kestane poleni olmak üzere içerdiği değerlerle bütün ballardan ayrışmakta. Buna göre de bu yıl itibariyle ülke pazarında üst sıralarda bir yer alacağını düşünüyoruz. Türkiye’de önemli bir pazar payına sahip olan Bal Parmak firmasına 6 tonun üzerinde bal verdik. Kestane balının üretiminin artırılması, hijyen alışkanlığının gelişmesi, balın temiz üretilmesinden tutun da bal üretim alanlarının donatılmasına kadar çok işlev göreceğini düşündüğümüz bu eğitim programı, ülkemiz arıcılığı ve bal üretimine önemli katkısı olacaktır." dedi.

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ise, ilaç özelliğine sahip bir ürün ürettiklerini ve hijyen, marka, etiketin çok önemli olduğunu söyledi. Çelik, “Bu eğitimin hepinize başarılı olmasını diliyorum. Zonguldak’ta üretilen kestane balının ayrı bir özelliği var. Bunun için de bir ederi var. Bunu kaybetmemek, gelecek nesillere bunu aktarmak için hazırlanan eğitim projesini başlatıyoruz." dedi.
 
Kursiyerlere hitap eden Çelik, "Tabi ki bunu gelecek nesillere aktarmak, tarladan sofraya, üretimin ilk aşamasından sofraya gelinceye kadar bütün aşamalarda neler yapılması ile ilgili hocamız burada sizlere bilgiler verecek. Bu aldığınız bilgileri siz bir sonrakilere aktaracaksınız. Siz de bir eğitici olacaksınız. Bunu da aktarırken ürünü bozmamız lazım. Niye Zonguldak kestane balı diğer illerde üretilen balın iki kat, üç kat fiyatıyla satılıyor. Çünkü üretmiş olduğunuz ürün değerli bir ürün. Bunun da markalaşması lazım. Bir etikete, bir kılık kıyafete bürünmesi lazım. Bunun ikinci aşaması dolum testidir. Etiketleme ve bir markalaşmadır. Eğer ürününüzü markalaştırır ve etiketlendirirseniz şu andaki değerinin iki katına satarsınız ve bir marka olursunuz. Bunun ardından coğrafi işaretleme gelir, derler ki bu Zonguldak’a has bir kestane balıdır. Kestane balı denince Karadeniz’de Zonguldak akla gelir. Ama bunu başarabilmemiz için hep birlikte hareket etmemiz lazım. Yaptığımız işin ilk aşamasından itibaren uymamız gereken kural ve kaideleri hocamız tek tek sizlere anlatacaktır. Hijyen, marka, etiket bunlar çok önemli şeylerdir. İnsanların satın alma güçleri artık arttı. Bu artışla birlikte sizin üretmiş olduğunuz ürünün ederi de arttı. Bugün 50 bin ton bal üretiyoruz, bunu 100 bin tona çıkartalım. Hepinize bu eğitimin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
 
Daha sonra kursa geçildi. Arı ve Bal Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından verilen kursun 28 Şubat'a kadar süreceği belirtildi. 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bal, Zonguldak, Kestane Bal, Uzmanlar Yetiştiriliyor
Link: Zonguldak'ın Kestane Balı İçin Uzmanlar Yetiştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız