Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kış bakımı fındıkta verimi artırıyor

Türkiye'nin ihraç ürünlerinin başında gelen ve Karadenizli çiftçilerin önemli ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 seviyelerinde katkı sağladığı bildirildi.

Türkiye'nin ihraç ürünlerinin başında gelen ve Karadenizli çiftçilerin önemli ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 seviyelerinde katkı sağladığı bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın kış bakımının zamanında ve yeterince yapılması gerektiğini söyledi.

Fındıkta kış bakımının doğru yapılması durumunda verimin artacağını belirten Karadeniz, fındığın milyonlarca çiftçi için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek bu ürünün bakımının da oldukça önemli olduğunu belirtti. Karadeniz, “Bölgemizde kimi çiftçimiz fındığın bakımını zamanında ve tam olarak yerine getirirken bazı çiftçilerimiz aynı hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle bakımsızlığa bağlı olarak randıman düşüklüğü gözlemlenmekte" dedi.

Fındıkta en önemli bakımların başında kış bakımının geldiğine işaret eden Karadeniz, fındıkta ışkın alınma işlemini yıl içerisinde iki defa önerdiklerini, bunlardan birinin mutlaka kış mevsiminde yapılmasını tavsiye ettiklerini belirterek “Çünkü bu ışkınlar uyandığında topraktaki bitki besin elementlerini emecektir. Bu nedenle ocaktaki asıl dalların daha verimli olabilmesi için bu ışkınların temizlenmesi gerekiyor” dedi.

Kış aylarında fındık ocaklarındaki yaşlı ve hastalıklı dalların mutlaka çıkarılması gerektiğini, bu işlemin zamanında yapılmadığı durumda ocaktaki birbirine rakip olan dalların bir an önce çıkartılması gerektiği ve yaşlı ve hastalıklı dalların vakit geçirilmeden kesilmesi gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Turan Karadeniz, birbirine örülmüş dalların özellikle kesilerek ocaktan ayıklanması taraftarı olduklarının da altını çizdi. Karadeniz, üreticilerin hasat zamanında ürünlerinde artış bekliyorlarsa bitkilerin kış bakımlarını mutlaka yapmaları gerektiğini de hatırlattı


"Fazla Dal, Fazla Ürün Anlamına Gelmiyor"

Fındıkta yapılan kış bakımının verimi doğrudan etkilediğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:

"Yaptırdığımız bir yüksek lisans tezinde, ocaktaki dal sayılarının en fazla 6 adet olması gerektiğini gördük. Dolayısıyla fazla dal, fazla ürün anlamına gelmiyor. Dalların sayısı arttıkça verimde düşüşler gözleniyor. Yine bakımsız ve fazla dalları olan ocaklardan toplanan fındığın randımanı düşük oluyor. Fazla dal ve bakımsız ocaklar hastalıkların da artmasına neden olabiliyor."

Prof. Dr. Karadeniz, düzgün yapılan kış bakımıyla fındıkta verimin yüzde 50 oranlarında artabileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Perşembe ilçesi Bekirli köyündeki bazı üreticiler ürünlerinde verim artışının olması için kışlık bakımlarına önem vererek uzmanların tavsiyelerini yerine getiriyor. Bazı üreticiler ocaklardaki ışkınları keserek bahçesini temizliyor, bazıları ise yaşlanmış ve hastalıklı dalları ayıklayarak ocaklardaki sayıyı düşürüyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kış bakımı, fındıkta verimi, artırıyor, fındık, verim, fındıkta kış bakımı
Link: Kış bakımı fındıkta verimi artırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız