Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Patates Şampiyonu Niğde’de, Patates Alt Yapısı Yok

NİĞDE (İHA) - Niğde’de 1 buçuk milyon patates üretimi ile şampiyon olan Niğde’de patates ile ilgili alt yapının olmadığını söyleyen Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, Türkiye’de 6 tane Patates üreticiler birliğinin olduğunu ancak Niğde gibi patates cenneti olan bir yerde 1 tane bile olmadığını söyledi.
 
Niğde’de genel olarak Patates ile ilgili büyük eksiklikler olduğunu belirten Mühendis Rasim Yılmaz, “Sıfır tohumun temini için de dışa bağımlıyız bu nedenle de dolar ve Euro’ya bağlı. Dövizlerin son zamanlardaki yükselişleri de tohumların fiyatlarını artırdı” dedi.
 
Yılmaz, “Niğde’de Patates tohumluğu üreten firma yok. İkincisi patates bu yıl iyi fiyatlara satılıyor. Sertifikalı patates normal ürünün iki katı fiyatına gider her yıl. Bu yıl patates çiftçi arkadaşların yüzünü güldürdüğü için tohum da pahalandı. Sıfır tohumun temini için de dışa bağımlıyız bu nedenle de dolar ve Euro’ya bağlı. Dövizlerin son zamanlardaki yükselişleri de tohumların fiyatlarını artırdı. Genellikle Hollanda’dan ve bir çok ülkeden temin ediyoruz. Niğde Patates Enstitüsünün ve Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri fakültesinin patates tohumuyla ilgili çalışmaları var. Milli Patates tohumlarımız birkaç yıl içerisinde Niğde’de üretilmiş olacak ve Niğdeli çiftçiler olarak kendi tohumumuzu üreteceğiz” diye konuştu.
 
İstatistiklerle açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Türkiye’de 4 buçuk milyon patates üretimimiz var, Niğde’de ise 1 buçuk milyon tonu üretiyoruz. Niğde’de patates tarımı ile ilgili alt yapı yok yani endüstri yok. Tohumluk Patates üreten firma sayısı Türkiye’de 43 tane ama Niğde’de yok. Dondurulmuş patates fabrikası Türkiye’de 7 tane ama Niğde’de yok. Patates cips fabrikası Türkiye’de 4 tane Niğde’deki sayısı sıfır, Un Püre Nişasta fabrikası 1 tane o da Konya’dadır Niğde’de maalesef yok. Niğde’de Patates üreticileri Birliği Türkiye’de 6 tane ama Niğde’de onunda sayısı sıfırdır. Sonuç olarak Patates ile ilgili geçmişte birçok ihmallerin olduğunu görüyoruz. Bu istatistikler de TUİK’den alınan resmi bilgilerdir. Niğde için acı bir durum. Patates üretiminde 1 buçuk milyon üretimle şampiyon olacaksın ama Patates ile ilgili hiçbir alt yapı olmayacak demek ki siyasiler bu konuya çok fazla eğilmemişler” şeklinde konuştu.
 
YER ALTI SU KAYNAKLARI TÜKENİYOR
 
Türkiye’de yaşanan kuraklıklara değinen Yılmaz, “Kuraklıkla karşı karşıyayız bu açıkça gözüküyor. Bugün 20 Şubattayız havanın normalde eksilerde seyretmesi gerekli kar yağışlı olması gerekli ama ilimizde Niğde de görüyorsunuz ki bugün 20 derece tabi bu tarımsal faaliyetini olumsuz etkileyecek. Bir kere yer altı su kaynaklarını çiftçiler daha dikkatli kullanmalılar. Evlerimizde bile suyu daha dikkatli kullanmalıyız, boşa akıtmamalıyız. Çiftçi arkadaşlarda mutlaka ekipman olarak sulamalılar damlama sulama yağmurlama sulama sistemlerini mutlaka kullanmalılar yağış olmayınca yer altı sularımızda tehlikeye girecektir. Bunu gözlemliyoruz dağlarımızda hiç yağış yok buna dikkat ederlerse çok mutlu oluruz. Kuraklığın hububat ekimini kötü etkileyeceğini düşünüyorum. Baharın buğday eken arpa eken arkadaşlarımız bahar sularını biraz daha erkene çekmelerini tavsiye ediyorum. Kuraklıktan minimum etkilemesi için ama mutlaka sulama sistemi ile sulamalılar vahşi sulamadan kaçınmalılar” dedi.
 
Meyve ağaçlarının budama zamanının geldiğini hatırlatan Yılmaz, “Budama zamanı artık geliyor. Budamacılarını temin etsinler yavaş yavaş budamalarını yapsınlar. Bahçe temizliklerini yapsınlar ve bordo bulamacı veya kışlık yağ dediğimiz zirai ilaçlarını da zamanında yapmaları gerekiyor” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
20.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Patates Şampiyonu Niğde’de, Patates Alt Yapısı Yok, patates, alt yapı, Rasim Yılmaz
Link: Patates Şampiyonu Niğde’de, Patates Alt Yapısı Yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız