Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sarıgöl’de Üzüm Bağları Açmaya Başladı

MANİSA (İHA) - Sarıgöl ve çevresinde ılık geçen Şubat ayına aldanan üzüm bağlarının yeşermeye başlaması üreticileri şaşırttı.
 
Sarıgöl'ün Koçaklar Mahallesi Omarlar Deresi mevkiinde Hüseyin Öztürk’e ait beş dekarlık üzüm bağı geçen yıla göre 25 gün önce yeşerdi. Bağ sahibi Hüseyin Öztürk (41), bağların yeşermesine şaşırdığını belirterek “Benim beş dekarlık kır bağımda erkence üzüm olan Süperyol türü var. Bu bağ erken açmaya başladı. Hayret ettim. Geçen yıldan 25 gün önce açmaya başladı. Havalar yaz sıcağı gibi asmalardan yapraklar çıkmaya başladı” dedi.

Üzüm bağında inceleme yapan Ziraat Teknikeri Akif Ergün de, şunları söyledi: “Bölgemizde kış ayları yeterince yaşanmadı. Erken açmanın nedeni kışın kurak geçmesi erkencelik sağlamaktadır. Bağlar tam kışı yaşayamadı. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden ılık havaya aldanan bağların uyanmasına neden oldu. Erken uyanmayı geciktirmek için bağlarda toprağı şu günlerde işlememek, içerisindeki otların durması gerek ayrıca üzüm bağlarını salma suyu ile göl edene kadar setli olarak dolu, dolu sulamak gerek bu unsurlar erken açmayı geciktirecektir.”


“ÜZÜM BAĞLARINIZI MUTLAKA SİGORTA YAPTIRIN”
 
Üzüm bağlarının erken uyanması için bir açıklama yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de sözlerini şöyle sürdürdü: “Sarıgöl ve çevresinde Sultaniye ve diğer üzüm türlerinden 85 bin dekarlık üzüm bağımız kayıtlı olarak, kayıt dışı olarak 100 bin dekara bulunmaktadır. Ben bu yaşıma geldim böyle bir Şubat ayını yaşamadım. Bağlarımızın bu yıl riski çok yüksektir. Bu nedenle üzüm bağlarımızı mutlaka tarım sigortası yaptırmak gerekmektedir. Tarım Sigortası için 28 Şubat son gün mutlaka sigorta yaptırın. Geçen yıl Mayıs ayında 31 bin dekarlık üzüm alanımız dolu ve dondan yüzde yüz zarar gördü,12 bin dekar alanımızın salımlarda zararları oldu. Sigortası olanların zararları karşılandı ama yaptırmayanlar zor durumda kaldı. Bu yıl gerçekten üzümlerimiz risk altında buradan bağcılarımızı uyarıyorum. 2014 yılı bağcılar için tehlike arz etmektedir. Erkenci üzüm asmaları bile zamanından 25 gün önce erken açtı. Sultaniye ile aralarında on gün var. Üzüm üreticileri bağlarını sigorta altına alırlarsa güvenli olacaklar.” 
 
 

Ekleme Tarihi
21.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üzüm bağları, üzüm, bağ
Link: Sarıgöl’de Üzüm Bağları Açmaya Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız