Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"Piliçte hormon kullanılmıyor"

Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün, "Etlik piliç yetiştiriciliğinde hormon kesinlikle kullanılmamaktadır, kullanılmasının da bir gereği yoktur" dedi.
 
İSTANBUL - Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün, Ege İhracatçı Birlikleri'nin Çırağan Sarayı'nda düzenlediği "Tavuk eti üretiminde bilimsel gelişmeler ve insan sağlığına etkileri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, piliç etinin hormonla birlikte anılmasının büyük bir talihsizlik ve beyaz ete yapılan bir haksızlık olduğunu söyledi.

Ergün, "Etlik piliç yetiştiriciliğinde hormon kesinlikle kullanılmamaktadır, kullanılmasının da bir gereği yoktur" diye konuştu.

Hayvanların beslenmesinde antibiyotik kullanımının hem AB'de hem de Türkiye'de yasaklandığını anlatan Ergün, tedavi amaçlı antibiyotik kullanımının ise kesimden bir hafta önce sonlandırıldığını bildirdi.

Ergün, protein değeri yüksek olan beyaz etin rahatlıkla tüketilebileceğini, kişi başına düşen yıllık tüketimin de 25 kilograma çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.

"Sektörde 2,5 milyon kişi çalışıyor"

Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay, tavukçuluk sektörünün 1930'da başladığını ve bugün bu konudaki ileri ülkelerle boy ölçüşebilecek bir sanayi kolu haline geldiğini söyledi.

Sektörün yan kollarıyla birlikte 2,5 milyon kişiye istihdam imkanı sağladığını anlatan Akbay, sektörün yıllık cirosunun 8 milyar lira olduğunu bildirdi.

Akbay, AB'de Türkiye'den daha fazla piliç üretimi yapan bir ülke olmadığını belirterek, AB ülkelerine de tavuk ürünleri ihraç aşamasına gelindiğini kaydetti.

Bir tavuğun 24 ila 27 saatte bir yumurtlayabildiğini belirten Akbay, genetik ve ıslah çalışmaları sonucu piliçlerin yaklaşık 6 haftada kesim aşamasına geldiğini söyledi.

Akbay, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık beyaz et tüketiminin 20,5 kilogram ve yumurta tüketiminin ise 185 adet olduğunu ifade etti.

"Günde 1 yumurta tüketilmeli"

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ise "Yumurta, anne sütünden sonra biyoyararlılığı en yüksek besin maddesidir" dedi.

Yumurtaya bağlı besin alerjisi olmayan tüm çocuklara günde 1 yumurta tüketmelerini tavsiye eden Yağcı, Türkiye'deki yumurta tüketiminin hak ettiği yerde olmadığını belirtti.

Yağcı, yumurta ve tavuk etinin diğer protein kaynaklarına göre daha ekonomik olduğunu ve dar gelirli aileler için vazgeçilmez protein kaynakları olduğunu ifade etti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ekonomik yetersizlik ve bilinçsizlikten dolayı yeterli ve dengeli beslenilmediğini belirterek, yumurta ve piliç etinin dengeli beslenme açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

"Yetersiz ve dengesiz beslenme çok önemli bir halk sağlığı sorunudur" ifadesini kullanan Akdur, yetersiz beslenmede hayvansal proteinlerin ilk sırada yer aldığını söyledi.

Çocukların 10'da 1'inin yeteri kadar protein alamadığını ifade eden Akdur, Türkiye'nin beyaz ve kırmızı et tüketiminde gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu belirtti.

"Dünyada 8. sıradayız"

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, Türkiye'nin piliç eti üretiminde dünyada 8. sırada yer aldığını ve 55 ülkeye ihracat yaptığını söyledi.

Türkiye'nin piliç eti üretiminde dünya pazarındaki payını son 5 yılda 4 katına çıkardığını anlatan İşliel, sektörün yurt içindeki durumunun piliç eti üreticilerini üzdüğünü kaydetti.

İşliel, piliç eti üretimi ve tüketimi konularında birlik olarak halkı doğru bilgilendirmek için konunun uzmanlarıyla işbirliği içinde olduklarını ve bu yönde çalıştıklarını bildirdi.

Yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık beyaz et ürünü ihracatı yapıldığını kaydeden İşliel, sektörde dünya normlarının yakalandığını belirtti.

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, tavuk ve yumurtanın zaten organik besinler olduğunu belirterek, "Çiftlik tavuklarına hormon vermek teorik ve pratik olarak mümkün olmadığı gibi ekonomik de değildir" dedi.

Derisinin yenilmemesi şartıyla tavuk etinin diyet için en uygun protein kaynağı olduğunu anlatan Sönmez, tavuğun içinde radyoaktivite ve ağır metal zehirlenmesi olmayan tek protein kaynağı olduğunu söyledi. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: piliç, hormon, gıda, tavuk eti, tavuk, yumurta
Link: 'Piliçte hormon kullanılmıyor'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız