Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Eker: İlkbahar yağışları önemli

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ilkbaharda yağış düşmezse bu durumun Türkiye'de bir kuraklık getirebileceğini belirterek, “her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir"dedi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "İlkbaharda yağış düşmezse bu Türkiye'de bir kuraklık getirebilir. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eker, ekim ayından ocak ayının sonuna kadar Türkiye'ye uzun yıllar ortalamasının altında yağış düştüğünü anımsattı.

Eker, ocak ayında düşen yağışın kuraklık endişesini az da olsa giderdiğini ancak halen bazı bölgelerde endişenin devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki hafta ve aylarda yağış olursa bu endişe ortadan kalkar. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin belirli bölgesinde bir sorun yok. Orta Anadolu'da da çok iyi illerimiz var, sorun yaşamadığımız illerimiz de var."

"Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var"


Eker, daha önce dünyada iki tane olan kuraklık test merkezinin üçüncüsünü Konya'da kurduklarını, bu merkezde kuraklığa dayalı tohum çeşitliliği geliştirildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Bizim ki şu an sadece endişe, izliyoruz. Aldığımız bir takım tedbirler var. Gelişmelere göre bu tedbirleri uygulayacağız, gerekirse daha ilave tedbirler alırız. Şu ana kadar meteorolojik kuraklık söz konusu, tarımsal kuraklık ile ilgili endişemiz var. Ama ona göre de uygun tedbirleri aldık. Süreci adım adım izliyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal kuraklık endişemiz yok. Bitkilerin gelişimi de olması gerektiği gibi. Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var."

"Gıda da dış ticaret fazlamız 6 milyar dolar"

2013 yılını, birçok tarımsal ve hayvansal ürün açısından cumhuriyet tarihinin rekorlarıyla kapattıklarına dikkati çeken Eker, geçen yıl Türkiye'de 22 milyon ton buğday, 5,9 milyon ton mısır, 1,5 milyon ton ayçiçeği, 17 milyon ton süt, 1 milyon ton kırmızı et ve 1,7 milyon ton beyaz et üretildiğini dile getirdi.

Sağlığa zararlı ürünlerin engellenmesi

Bakan Eker, bir gazetecinin sorusu üzerine, vatandaşın sağlığına zarar veren ürünlerin engellenmesiyle ilgili birçok uygulama yaptıklarını, verilen cezaların yanı sıra 2012 yılından bu yana 250 firma ve ürünün teşhir edildiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mehdi Eker, yağış, ilkbahar, kurakık
Link: Eker: İlkbahar yağışları önemli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız