Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Taksite sınır geldi gıda pazarı durdu

1 Şubat’ta uygulamaya giren taksit sınırlaması ile orta ölçekli gıda üreticisi hammadde bile temin edemezken, toptancıya ödemelerini kredi kartıyla yapan bayiler perakendeci kesime dağıtım yapamaz hale geldi. Uygulamadan en çok etkilenen kesim ise market alışverişini taksitle yapan tüketici oldu. Yeni uygulama bir tek toptancıların yüzünü güldürdü.

ŞUBAT ayı başında auygulamaya giren kredi kartına taksit sınırlamasından gıda pazarı da nasibini aldı. Tüketiciden toptancıya, perakendeciye kadar birçok kesim taksit sınırlamasından rahatsız. Son yıllarda özellikle gıda toptancılarına ödemelerini kredi kartına taksitle yapan bayiler yeni uygulamadan etkilenirken, perakendeci kesime de dağıtım yapamaz hale geldiler. Aynı şekilde hammaddeyi bile kredi kartına taksitle alan orta ölçekli gıda üreticileri de taksit sınırlaması ile zor bir döneme girdi. Öyle ki, bankalar çıkarttıkları işletme kartlarla esnafa 2 ay etelemeli, 6 ya da 8 taksitle ürün alma imkanı tanıyorlardı. Bu uygulamanın kalkması ise hem esnafı hem de üreticiyi sıkıntıya soktu.
 
Ancak uygulamadan en çok etkilenen kesim ise yine tüketici oldu. Her ne kadar zincir mağazalar gıda alışverişinde kredi kartına taksit yapmasalar da bankalar; tüketiciye, 4 veya 6 taksit hatta 12 taksit imkanı bile sunuyorlardı. Bundan dolayı da son yıllarda tüketiciler bir paket yoğurdu bile 4 taksitle alabiliyordu ve bu durum da son dönemde ciddi tartışma konusu olmuştu.

ESNAF OLUMSUZ ETKİLENDİ
 
Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, taksit sınırlamasının olumsuz etkilerine değinerek, “Müşterimiz olan restoranlar, oteller, bakkallar, büyük oranda alımı kredi kartıyla yapıyor. Esnafın finansal fonlamasının büyük kısmı kredi kartıyla gerçekleşiyor. Kredi kartı adeta çekin yerini aldı. Dolayısıyla bu karar, esnafın da kredi kartını ilgilendiriyor ve onları da olumsuz etkiliyor” dedi. Esnafın problemini çözecek bir çıkış yolu bulunamazsa, profesyonel iş üzerinde de bu uygulamanın olumsuz etkilerinin görüleceğini söyleyen Özerkan, “Kredilerin mutlaka başka bir şekilde ortaya çıkması, esnafın desteklenmesi gerekir. Örneğin; bizim müşterilerimiz, özellikle oteller, pansiyonlar yılbaşında fiyatları sabitler ve duyurur. Biz de onlara destek olmak amacıyla ürün fiyatlarını uzun vadede sabitlemek istiyoruz. Ancak bu tarz kredi kartı sınırlandırması, enflasyon veya kur etkisiyle yaşanabilecek değişiklikler söz konusu olduğunda bu çok mümkün olamıyor. Bu da esnafı, küçük girişimciyi olumsuz etkiliyor” dedi.

GIDA TOPTANCISI UYGULAMADAN MEMNUN
 
GIDA toptancıları ise yeni uygulamadan memnun. Sınırlamanın kendilerine olumsuz bir etkisi olmadığını belirten İstanbul Gıda Toptancı ve Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı, şunları söyledi: “Tam tersine bizlere olumlu bir etkisi oldu. Satışlarımızda çok fazla kredi kartı kullanılmazdı. En fazla 3 ay vadeli çek ile satışlar yapılırdı. Bu yüzden kredi kartı ile satış yapan bazı marketler tercih edilirdi. Esnaf yavaş yavaş gıda toptancılarına dönüş yapmaya başladı. Marketler, KOBİ’lere 10 taksit ile ürün satıyordu. Bizle, üretici ile tüketici arasında köprü vazifesi görüyoruz. Son dönemlerde bu uygulama toptancıya ilaç oldu.”

ÖNLEM ALINMALI PİYASA RAHATLAMALI
 
Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, BDKK’nın ticari kartlara, esnafa kolaylık göstereceği yönünde beklentisini dile getirerek, şunları söyledi: “KOBİ’lere getirilebilecek birtakım esneklikler, piyasayı rahatlatacaktır. Bu anlamda BDDK’nın atacağı adımı bekliyoruz. Bir yandan da müşterilerimize esnek ödeme sistemleri sunmak amacıyla hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Metro olarak 1 milyon profesyonel müşterimiz var, bunların çok büyük kısmını 10-20 yıldır tanıyoruz. Ödemeler konusunda onlara nasıl esneklik gösterebiliriz, özellikle güneyde turistik bölgelerde neler yapabiliriz, onu araştırıyoruz. Genel olarak piyasanın da senet gibi çözümler bulma yoluna gideceğini öngörüyoruz.”

BANKALARDAN KAMPANYA ATAĞI
 
KREDİ kartına getirilen taksit sınırlaması sonrası birçok banka da çeşitli yöntemler geliştirmeye başladı. Bazı bankalar ‘tüketici kredisi yüklenmiş banka kartı’ çözümü getirmeye başladı. Tüketici kredilerinde de kolaylık sağlayan bankalar bulunurken, bu tip krediler için dosya masrafı da alınmamaya başladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Taksite sınır, gıda pazarı durdu, gıda, pazar, taksit, bankalar
Link: Taksite sınır geldi gıda pazarı durdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız